Kighosteepidemi i hele landet

Det stigende antal kighostetilfælde i Danmark har nået et niveau, hvor der er over tre gange flere tilfælde end normalt. Derfor vurderer Statens Serum Institut (SSI) nu, at der er tale om en kighoste-epidemi.

Kighoste 01

For en måned siden kunne SSI fortælle, at der dette forår og sommer har været en hel del flere tilfælde af kighoste end normalt i flere dele af landet.

Stigningen fortsatte i august. Her blev der påvist kighoste hos i alt 351 personer. Det er mere end tre gange så mange kighostetilfælde som normalt, og da stigningen nu ses i næsten alle dele af landet, vurderer SSI, at der er tale om en kighoste-epidemi.

1.323 tilfælde på otte måneder

I år er der til og med august påvist 1.323 tilfælde af kighoste. Det er højere end tallet for hele året for både 2018 og 2017.

Stigningen i antallet af kighostetilfælde ses inden for alle aldersgrupper. Blandt børn under to år er der således anmeldt 137 tilfælde indtil nu, hvilket også er over antallet af tilfælde for hele året i både 2018 og 2017.

”Kighoste kan være alvorlig hos små børn. Læger anbefales derfor at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste. Det gælder især blandt mindre børn men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI. Han fortsætter:

”Det er vigtigt at forældre er opmærksomme på at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika.

Mere opmærksomhed forklarer ikke hele stigningen

Noget af stigningen fra juli til august kan forklares ved, at der efter SSI’s udmelding i starten af august har været øget opmærksomhed omkring kighoste. Men da stigningen både er markant, og den er sket i alle dele af landet, forklarer det ikke alene det stærkt øgede antal kighostetilfælde.

”Derfor er der reelt tale om en epidemi. Vi venter at den vil fortsætte nogle måneder, da der normalt er flere kighostetilfælde i 2. halvår end i 1. halvår”, siger seniorforsker Tine Dalby fra SSI.

Læs mere i EPI-Nyt 

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt:

Peter H. S. Andersen på pea@ssi.dk eller telefon 32683265

Tine Dalby på tid@ssi.dk eller telefon 32683256

Fakta om kighoste

  • Kighoste er en bakterieinfektion med Bordetella pertussis.
  • Kighoste forekommer blandt både børn og voksne.
  • Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.
  • Formålet med vaccinationsprogrammet er derfor at beskytte de helt små børn.
  • Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.
  • Det er især vigtigt at undgå smitte til uvaccinerede spædbørn, da kighoste kan have et alvorligt forløb i denne gruppe.
  • Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre smitte samt som forebyggende behandling ved risiko for smitte til uvaccinerede spædbørn.

Se overvågningsdata for kighoste i Danmark.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil