Fortsat stigning i antallet af infektioner med gruppe A-streptokokker

Der er fortsat et højt niveau af infektioner forårsaget af gruppe A-streptokokker (GAS). Det gælder både ikke-invasive infektioner som fx halsbetændelse og invasive infektioner (iGAS) som fx blodforgiftning og meningitis. Statens Serum Institut (SSI) opfordrer læger til at være opmærksomme.

Antallet af personer der rammes af invasive tilfælde (iGAS), hvor streptokokker spreder sig og forårsager alvorlige tilstande, er steget markant. I november 2022 var der 21 tilfælde og i januar i år 99 tilfælde. Det viser nye tal fra SSI på baggrund af udtræk fra den danske mikrobiologiske database (MiBa). 

Det er fortsat især ældre og børn under 5 år, der rammes af de invasive tilfælde. Det kan eksempelvis være blodforgiftninger, svær lungebetændelse med spredning til lungehulen, meningitis og led- og muskelinfektioner.

Læger bør være ekstra opmærksomme

I øjeblikket påvises der dagligt tre til fire nye tilfælde, og det er tredobling i forhold til normalt. Derfor opfordres læger til at være ekstra opmærksomme.

”Det er fortsat vigtigt for læger at være opmærksomme på, at der er omfattende smitte med GAS, som især viser sig som halsbetændelse og skarlagensfeber, men som i øjeblikket også forårsager et øget antal tilfælde af invasiv sygdom”
afsnitsleder og afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI
Dødeligheden for patienter med invasiv sygdom ligger dog på samme niveau som perioden før november 2022. Der er set enkelte dødsfald blandt små børn.

SSI undersøger løbende de streptokokprøver, der har givet invasiv sygdom, som tilsendes fra alle landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. 35 % af de samlede tilfælde skyldes en ny undervariant, som ikke tidligere er set i Danmark. Den er observeret i alle landsdele. Den indeholder et såkaldt toxin, der bl.a. kan give skarlagensfeber.

Udviklingen i udbruddet kan følges på SSI’s udbrudsside, som opdateres løbende. Næste opdatering er på fredag den 17. februar.

Du kan også læse tidligere EPI-NYT om situationen, hvor der er en vejledning til håndtering af gruppe A-streptokokker i almen praksis.

Læs mere i EPI-NYT Uge 4/7 - 2023

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI