Ny malariavaccine testes på mennesker

Statens Serum Institut skal teste en ny malariavaccine på forsøgsdeltagere i Mali. Forsøget skal vise, om vaccinen kan forhindre malariainfektion.

Anopheles myg

Den første forsøgsperson er i dag onsdag d. 20. marts blevet vaccineret med en ny malariavaccine i Mali. Vaccinen, der kaldes ProC6C/Matrix-M, er udviklet af forskere på Statens Serum Institut (SSI) sammen med afrikanske samarbejdspartnere. Vaccinen har i de første kliniske forsøg, vist så gode resultater, at den nu skal afprøves i et fase 2 studie.

”Vaccinen adskiller sig fra andre gængse malariavacciner ved at angribe den skadevoldende malariaparasit, mens den opholder sig inde i malariamyggen. To kliniske fase 1-forsøg i Mali og Burkina Faso i 2023 bekræftede, at vaccinen rent faktisk er i stand til at danne antistoffer og nedkæmpe parasitten, mens den befinder sig i myggen – og dermed forhindre smitteoverførsel,” fortæller seniorforsker Michael Theisen, der har ledet studiet, sammen med Dr. Issaka Sagara, University of Sciences, Techniques and Technologies of Bamako, Mali.

Nu tages vaccinen så til næste niveau i et nyt randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbelt-blindet fase 2-studie i Mali, der yderligere skal undersøge vaccinens potentiale for forebyggelse af malariainfektion i mennesker. De endelige forsøgsresultater forventes klar i august 2024.

“Vi ved, at vores vaccinekandidat ProC6C har potentiale til at begrænse smittespredning via myggestik. Nu glæder vi os til at få undersøgt, om den også i praksis kan beskytte mennesker mod malariainfektion,” siger Michael Theisen.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI