Nye undervarianter af omikron fundet i flere lande

Flere undervarianter af omikronvarianten påvises i øjeblikket blandt andet i Sydafrika og USA. De er også fundet i meget begrænset omfang i Danmark, oplyser Statens Serum Institut i ugens tendensrapport.

En række nye omikron undervarianter har fået stor international bevågenhed den seneste uge.

De to nye omikron undervarianter, der hedder BA.4 og BA.5, er muligvis på vej til at starte en ny smittebølge i Sydafrika, og i USA er det især undervarianten BA.2.12.1, som er i markant fremgang.

Nye undervarianter også fundet i Danmark

Herhjemme udgør omikronvarianten BA.2 fortsat næsten alle SARS-CoV-2 tilfælde i uge 17, i alt cirka 99 procent. Det vurderes ikke, at de nye undervarianter kan udkonkurrere BA.2.

De nye undervarianter er kun set i et meget begrænset omfang blandt de danske PCR-tests, og har ikke udviklet sig alarmerende. Det viser den nye tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

BA.2.12.1 er fundet hos 50 danskere fra uge 14 til uge 17. For BA.4 gælder det 14 danskere og BA.5 2 danskere.

Der er dog tale om meget få undersøgte prøver, da færre bliver PCR-testet i Danmark.

Ud fra de nuværende danske data, er der ikke noget der tyder på, at BA.4 og BA.5 har forøget risiko for indlæggelse sammenlignet med BA.2.

”SSI fortsætter med at monitorere de nye undervarianter tæt. Med det nuværende datagrundlag og sparsomme viden om smitsomhed af de nye varianter er det dog for tidligt at vurdere, hvordan smitten kommer til at udvikle sig i Sydafrika og USA i den kommende tid,” siger seniorforsker Morten Rasmussen fra SSI.

Ugens tendensrapport - uge 18 - tabel 8

Ugens tendensrapport: Stadig færre covid-19-smittede, indlagte og døde

Det er ikke kun nye undervarianter, som ugens tendensrapport handler om. Rapporten viser også, at der er stadig færre covid-19-smittede og indlagte i alle aldersgrupper samt færre dødsfald i uge 17.

Incidensen er i uge 17 nede på 120 tilfælde per 100.000 indbyggere, og positivprocenten er nu faldet til 12 % med forbehold for, at kun få bliver testet.

Antallet af nye indlæggelser relateret til covid-19 er på 455 i uge 17 svarende til et fald på 20 % fra uge 16, og der ses et fald i alle aldersgrupper. De 70 til 89-årige udgør fortsat den største
gruppe blandt de nyindlagte.

Generelt vurderes det, at smitten i samfundet er faldende, hvilket også medfører, at færre indlagte, der ved tilfældige fund, testes positive for SARS-CoV-2. Dette gælder i højere grad nu, hvor der testes mindre på hospitalerne blandt de indlagte. Samlet betyder dette, at andelen af indlagte, der er testet positive for SAS-CoV-2, og er indlagt pga. af covid-19, stiger. Andelen er således steget fra 47 % i uge 14 til 50 % i uge 15.

Antallet af covid-19-relaterede dødsfald er faldende fra 90 dødsfald i uge 16 til 74 dødsfald i uge 17. Der ses et yderligere fald i overdødeligheden, som nu er faldet til et niveau inden for det forventede. Dog skal de seneste ugers tal for overdødelighed dog fortolkes med forsigtighed.

Læs flere detaljer i tendensrapporten uge 18 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI