På lidt over tre måneder har halvdelen af de voksne i Østdanmark sandsynligvis været smittet

Et stort antal danskere smittes med covid i øjeblikket, men ikke alle, der er smittede, lader sig teste, og det efterlader et mørketal for smittens udbredelse. Ud fra en analyse af blod fra de danske bloddonorer vurderes det, at de sande smittetal kan være 50% højere end PCR-testene angiver. Det svarer til at halvdelen af de voksne i Region Hovedstaden og Region Sjælland har været smittet siden 1. november 2021.

Omikron-varianten kom til Danmark i slutningen af november og har siden da ført til rekordhøje smittetal. Selvom mange danskere bliver testet i øjeblikket, vil der også være nogen, der er smittede uden at de bliver testet – for eksempel fordi de ikke har symptomer.

Antistoffer måles i donorblod

I et samarbejde mellem Danske Regioner og Statens Serum Institut (SSI) undersøger man hver anden uge forekomsten af antistoffer mod infektion med coronavirus i donorblod. Det sammenholder man så med PCR-test resultaterne, for at kunne vurdere det virkelige antal smittede.

I anden runde af undersøgelsen har 5.847 donorer, som har givet blod i perioden fra den 31. januar til den 6. februar, deltaget.

Se resultaterne fra undersøgelsen

50% smittet i Region Hovedstaden og Region Sjælland

Resultaterne tyder, ligesom det sås i første runde, på, at mørketallet – det vil sige andelen af smittede, der ikke er testet PCR-positiv – udgør mellem 1/3 og halvdelen af alle infektioner.

”Hvis vi fremskriver forekomsten, anslår vi nu, at 44% af den raske voksne befolkning mellem 18 og 72 år har været smittet under især Omikron-bølgen, dvs mellem den 1. november sidste år og den 9. februar i år. Smitten i Region Hovedstaden og også Region Sjælland har været højere end i resten af landet og det anslås at 50% nu har været smittede,”
siger Henrik Ullum

 

Skal tages med forbehold

Det skal understreges at der er tale om en beregning. Resultaterne af antistofmålingerne og især fremskrivningerne af hvor mange, der i alt har været smittet, er behæftet med betydelig usikkerhed.

I de kommende uger vil bloddonorer endnu engang blive testet for at følge forekomsten af overstået smitte og udvikling af mørketal og befolkningsimmunitet.
Undersøgelsen er et samarbejde mellem de fem regionale blodcentre, SSI og Bloddonorerne Danmark. Undersøgelsen kan kun gennemføres med hjælp fra frivillige, ubetalte donorer.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI