Første dansker testet positiv for COVID-19

En mand, der onsdag blev undersøgt på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, har fået påvist smitte med ny coronavirus. Patienten har det godt og er i hjemmeisolation.

Danmark har fået sit første COVID-19 tilfælde. Statens Serum Institut (SSI) har i nat analyseret en halspodning fra en mandlig patient, og kunne bekræfte, at prøven var positiv for ny coronavirus, kaldet SARS-CoV-2.

Manden kom sammen med sin kone og søn hjem fra skiferie i Lombardiet mandag den 24. februar og har siden på skift haft hoste, feber m.v. Onsdag den 26. februar blev familien undersøgt på isolationsstue på infektionsmedicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde hvor de fik taget prøver til undersøgelse for ny coronavirus.

Fordi familien var rimeligt velbefindende, blev de herefter sendt hjem i hjemmeisolation, mens de ventede på svar fra deres prøver. Manden blev som nævnt testet positiv, mens hans hustru og søn er testet negative.

Prøve nummer 64 var positiv

Siden den første patient blev testet negativ for ny coronavirus i Danmark den 28. januar, har Statens Serum Institut (SSI) løbende testet en række andre personer negative.

Den positive test var således nummer 64 i rækken af tests. Derfor kommer det heller ikke bag på SSI, at Danmark nu har sit første COVID-19 tilfælde.

”Det er ikke uventet, at vi i Danmark skulle se smittede blandt rejsende fra Italien, sådan som det også er sket i andre lande. Det er vigtigt at huske, at et enkelt påvist tilfælde i Danmark ikke er det samme som, at der nu er smittespredning i Danmark", siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI. Hun tilføjer:

"Det her viser, at den nuværende strategi virker, dvs. hvor personer, der har været i områder med smittespredning, informeres om at henvende sig til sundhedsmyndighederne, hvis de får symptomer”.

Det nye smittetilfælde, som er det første i Danmark, ændrer ikke på den aktuelle risikovurdering, som Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen udsendte i tirsdags, hvor vurderingen er, at der er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i det danske samfund, og lav risiko for, at vores sundhedsvæsen bliver udfordret.

Siden den første patient blev testet negativ for ny coronavirus i Danmark den 28. januar er i alt 72 personer blevet testet på Statens Serum Institut (SSI) efter mistanke om, at de har haft sygdommen. Alle på nær prøve nummer 64 er dog blevet testet negative for ny coronavirus. 

Laboratorieundersøgelsen for ny coronavirus blev udviklet på SSI kort efter, at sygdommen kom frem i starten af året.

Læs mere...


Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil