Covid-19 variant B.1.617, oprindeligt fra Indien, bekymrer ikke

Indien oplever lige nu et stort udbrud af covid-19. Samtidig får virusvarianten B.1.617, der første gang blev opdaget i Indien, stor opmærksomhed. Den vurderes dog ikke at være særligt bekymrende på nuværende tidspunkt.

Billede fra Indien 01

I øjeblikket er der meget opmærksomhed omkring covid-19 varianten B.1.617.

Til og med den 24.april i år er der fundet 29 tilfælde af B.1.617 i Danmark. Det drejer sig om 20 personer med Indien som tilhørsland, 5 fra Iran og 1 fra Litauen. De sidste 3 tilfælde er set blandt danske statsborgere. Det vurderes, at der er tale om i alt om fire smittekæder. Tre af disse kæder med en rejserelation. Ingen af de bekræftede tilfælde er indlagte eller døde.

B.1.617 varianten ses primært i Indien, men også i Nordamerika samt i store dele af Europa. Med undtagelse af Storbritannien er der tale om ganske få tilfælde, som er indrapporteret via datadeling (GISAID).

Vurderes ikke som bekymrende

Det vides endnu ikke, om den øgede forekomst af B.1.617 skyldes det generelt stigende antal tilfælde i Indien, eller om den er mere smitsom end de resterende varianter, der er i omløb i øjeblikket. Varianten er dog ikke på nuværende tidspunkt vurderet som en særlig bekymrende variant, og Statens Serum Institut (SSI) vurderer også, at de godkendte vacciner vil have effekt over for B.1.617.

”Vi har ikke data, der tyder på, at B.1.617 er mere smitsom end for eksempel B.1.1.7, og samtidig vurderer vi,  at vaccinerne vil være effektive overfor den”, udtaler SSI's faglige direktør Tyra Grove Krause.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI