To tilfælde af chikungunya-virusinfektion i Var i Sydfrankrig i August 2017

Chikungunya er en infektion som overføres af myg

Man bliver typisk syg 4-8 dage efter stik fra en myg der bærer smitten. Chikungunya begynder oftest med feber og samtidige ledsmerter. Andre almindelige symptomer er muskelsmerter, hovedpine, kvalme, træthed og hududslæt. Ledsmerter kan være udtalte, og kan vare fra dage til uger. De fleste kommer sig helt, men i nogle tilfælde vil ledsmerter vare i måneder til år.

Det er ikke første gang, man har set tilfælde af chikungunya i Sydfrankrig, idet der har været mindre udbrud i 2010 og 2014. Det første udbrud i Europa sås i 2007 i det nordøstlige Italien, hvor i alt 197 tilfælde blev påvist.

Den myg der er årsag til spredning af chikungunya hedder Aedes Albopictus og er udbredt i de europæiske lande der grænser op til Middelhavet, fx Frankrig, Italien og Spanien (se kort her).

Der er risiko for yderligere chikungunya-tilfælde i Frankrig og der er også risiko for spredning til lande, hvor Aedes Albopictus-myggen forekommer.

For turister er risiko for smitte på nuværende tidspunkt lille, men tilstede og det anbefales, at man beskytter sig mod myggestik ved rejser til Sydeuropa. Læs mere om hvordan man beskytter sig mod myggestik her.