Allergivaccinationer har effekt i fem år

Det har tidligere været ukendt, hvor lang tid allergivaccinationer holder, men Statens Serum Institut har nu fundet ud af, at effekten varer i fem år.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har analyseret danske receptregister-data med 18 års opfølgningstid og fundet, at vaccinationer mod græs-, birk-, eller bynkeallergi overordnet ikke er effektiv i mere end fem år. Netop effektens varighed har været svær at kortlægge i tidligere studier, fordi opfølgningstid har manglet.

Allergivaccinationer, der også kaldes pollen allergen immunterapi, er en langvarig behandling, der anbefales som et supplement til pollenallergikere, der har utilstrækkelig effekt af antihistamin og næsespray med kortikosteroid. Behandlingen med immunterapi mildner pollenallergien for nogle i årevis, mens andre oplever, at allergien helt forsvinder.

”Kliniske afprøvninger af pollen allergen immunterapi blandt nøje udvalgte grupper af allergikere har tidligere påvist effekt på symptomer og allergimedicin-forbrug i de 3-5 år behandlingen varer, men længere opfølgning har manglet. Vi er de første til at påvise, at effekten i forhold til at stoppe med allergimedicin ikke fortsætter ud over de fem år.”
Peter Bager, forsker på SSI, der står bag undersøgelsen.

I undersøgelsen indgik 23.280 pollenallergikere, heraf 7.760 personer, der modtog pollen allergen immunterapi. Forskernes studie beror på de unikke registerdata vi har i Danmark, og er et såkaldt observationelt studie, hvor man ser på effekten i et repræsentativt udsnit af hele befolkningen. Dette har bl.a. også muliggjort, at man har kunnet studere behandlingens effekt over mange år efter behandlingsstop.

”Vores undersøgelse viser, at allergen immunterapi overordnet kunne reducere andelen af pollenallergikere, der brugte næsespray, med henholdsvis 16 procent de første to år og 12 procent tre til fem år efter start på behandlingen. De efterfølgende år ses ingen reduktion, når man sammenlignede med ikke-behandlede pollenallergikere,” fortsætter Peter Bager.

Studiet er udført i samarbejde med forskere fra Ålborg universitet og Kræftens Bekæmpelse. Artiklen, hvor studiet er beskrevet, er netop udkommet i det internationalt anerkendte tidsskrift Allergy.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI