Polsk kyllingekebab er kædet sammen med dansk salmonellaudbrud

Siden maj er 22 personer registreret i Danmark med den samme salmonellatype, som også har gjort folk syge i andre europæiske lande. Nu har efterforskningen vist, at importeret kyllingekebabkød fra Polen også er smittekilden til de danske tilfælde.

Fødevarestyrelsen fandt i sidste uge salmonella i et parti frossent kyllingekebabkød fra Polen, og partiet blev trukket tilbage fra markedet. Yderligere analyser har vist, at det er den samme type salmonella, som har gjort 22 mennesker syge i Danmark i perioden maj til august 2023. Det vurderes, at flere mennesker kan have været smittede, da ikke alle smittede går til lægen og bliver testet for salmonella. De frosne kyllingekebabprodukter har fortrinsvis været solgt til restauranter.

”Efterforskningen af dette salmonellaudbrud har været omfattende – dels har der været et internationalt samarbejde med at sammenligne salmonellaprøver fra mennesker og fødevarer, og dels har vi i det danske fødevareberedskab interviewet patienter og optrævlet, hvor det kyllingekebabkød, de havde spist, kom fra. Vi har nu fundet en klar sammenhæng mellem salmonellatypen i kyllingekebabkødet og salmonellatypen i de danske tilfælde” siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.

”Generelt er det spisestedernes ansvar, at forbrugerne ikke bliver syge af maden, der bliver serveret. Salmonellabakterierne kan ikke overleve varmebehandling på over 75 grader” siger Seniorforsker og forskningsgruppeleder ved DTU Fødevareinstituttet Marianne Sandberg.

Enhedschef Lene Mølsted Jensen fra Fødevarestyrelsen udtaler: ”Kyllingekebabkødet fra Polen var forstegt og beregnet til at blive yderligere varmebehandlet inden spisning. Det er derfor en vigtig læring for restauranter og kebabsteder, at man fremadrettet er opmærksomme på håndtering og gennemstegning af kyllingekebabkød for at undgå, at dette sker igen.”

Fødevarestyrelsen vil i den kommende tid holde ekstra øje med, om andre partier af kyllingeprodukter fra Polen kan være forurenede med salmonella.

Hvad skal du gøre, hvis du har spist kyllingekebab?

Hvis du ikke har haft symptomer på en salmonellainfektion, eller hvis du har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal du ikke foretage dig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan du kontakte egen læge.

Koordineringen af efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe. Den består af repræsentanter fra SSI, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Læs mere om salmonellaudbrud

Læs mere om salmonellainfektion

Læs Fødevarestyrelsen råd om at undgå salmonella i mad

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI