Udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina

Verdenssundhedsorganisationen WHO har oplyst om et muligt udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina. Udbruddet har relation til et fiskemarked i byen Wuhan.

Billede fra Wuhan

Der er lige nu et muligt udbrud af lungebetændelse i Kina, hvor man endnu ikke kender årsagen. Udbruddet er knyttet til et fiskemarked i millionbyen Wuhan, der ligger ved Yangtsefloden inde i landet cirka 800 kilometer vest for Shanghai.

Indtil den 3. januar 2020 var der rapporteret om 44 patienter med feber, vejrtrækningsbesvær og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder. Elleve af patienterne er i alvorlig tilstand, men ingen er døde. Nogle af patienterne er beskæftiget på fiskemarkedet. Det blev derfor lukket af sundhedsmyndighederne i Wuhan den 1. januar 2020 med henblik på desinfektion. Ifølge WHO er der dog ikke tegn på betydende smitte mellem mennesker.

Patienterne er ifølge WHO-rapporten blevet undersøgt for en række kendte luftvejsvirus, uden at man har fundet noget. De lokale sundhedsmyndigheder i Wuhan har i en pressemeddelelse den 5. januar 2020 specifikt oplyst, at alle de lokale patienter er testet negative for SARS-virus og for MERS-coronavirus.

En række kontakter til de syge holdes under observation, og der søges fortsat efter en forklaring på sygdommen. Der kan være mange naturlige årsager til denne. Men muligheden for, at den kan skyldes en ny type virus, som derfor ikke kan påvises med de hidtidige metoder, er også til stede.

WHO har ikke på baggrund af den aktuelle situation opfordret til at indføre rejserestriktioner til eller at begrænse handel med Kina.

Statens Serum Institut følger situationen tæt og vil opdatere sin information, når der er ny viden.

Læs mere om sagen hos WHO

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil