Usædvanligt mange RS-tilfælde i denne sommer

Der er indtil videre fundet 112 tilfælde af RS-virus i uge 20-26. På en normal sommer ville man kun se omkring en håndfuld tilfælde.

Billede af stetoskop på baby

Alting er vendt op og ned på grund af covid-19-epidemien. Det gælder også for virussen RS-virus, der normalt kun ses om vinteren, hvor den er den hyppigste årsag til akut bronkitis. Sådan var det imidlertid ikke denne vinter. Til gengæld er der ifølge Statens Serum Institut (SSI) indtil nu fundet 112 RS-tilfælde denne sommer i uge 20-26.

”På en normal sommer ville man typisk finde cirka en håndfuld tilfælde. Det høje antal, vi ser nu, er derfor meget usædvanligt”, siger afsnitsleder Ramona Trebien fra SSI.

Skyldes restriktionerne

Under covid-19-epidemien er flere af de almindelige luftvejsinfektioner udeblevet. Det gælder blandt andet influenza og RS-virus.

Man regner derfor med, at de få RS-tilfælde denne vinter er en effekt af de mange restriktioner og hygiejneforanstaltninger, som man har sat ind imod covid-19.

”Omvendt regner man med, at det stigende antal RS-tilfælde, man ser nu, hænger sammen med, at restriktionerne er blevet opblødt eller helt fjernet. Det samme mønster har man set i lande som USA og Australien”, siger Ramona Trebien.

Læger skal være opmærksomme

På grund af de usædvanligt mange tilfælde råder SSI lægerne til også at tænke på RS-virus, når de har patienter med luftvejsinfektioner.

RS-virus rammer sjældent voksne særlig hårdt. Til gengæld er RS-virus den mest almindelige årsag til akut bronkitis hos små børn om vinteren. Den kan også udvikle sig til lungebetændelse.

Fakta om RS-virus

  • RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialvirus.
  • I vintermånederne er RS-virus den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn.
  • RS-virus rammer typisk børn under to år – som oftest børn under seks måneder.
  • Voksne i alle aldre kan også rammes, men de rammes sjældent hårdt.
  • Børn under seks måneder bliver ofte indlagt, hvis de får RS-virus. Det gælder specielt, hvis barnet har vejrtrækningsbesvær og har svært ved at spise, drikke og sove.

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI