To mistænkte tilfælde af Omicron (B.1.1.529) er påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika

Varianten Omicron (B.1.1.529) er en ny variant af coronavirus. Den blev først rapporteret i Botswana 11. november 2021 og 14. november i Sydafrika. Varianten er siden observeret i flere europæiske lande i hos rejsende fra de Sydafrika. I dag er den sandsynligvis fundet hos to personer, der er indrejst til Danmark.

Illustration til Omicron 01

Tilfældene er påvist ved variant PCR, der fangede mutationer, der er kendetegnet for Omicron, og der er dermed med stor sandsynlighed tale om Omicron. Det vil først endelig kunne bekræftes, når resultatet af helgenomsekventering foreligger indenfor de næste dage.

Ny variant bekymrer

Den nye variant, B.1.1.529, bekymrer virologer internationalt, fordi den har mange flere mutationer i spike proteinet end normalt, og der er usikkerhed om smitsomheden og om mulig mindre følsomhed overfor vaccinerne. Der er fundet bekræftede rejserelaterede tilfælde i bla. England og Belgien.

Rejsende fra Sydafrika

Styrelsen for Patientsikkerhed udfører intensiveret kontaktopsporing omkring tilfældene dvs. at både nære kontakter og nære kontakters nære kontakter bliver orienteret om test og isolation. Styrelsen foretager også kontaktopsporing på de relevante fly.

”Det er positivt, at vores stærke testsystem har fundet de sandsynlige tilfælde, så hurtigt efter vi blev opmærksomme på den nye variant Omicron. Strategien er at forsinke ankomsten af denne nye variant til Danmark, indtil vi bliver klogere på dens smitsomhed, alvorlighed og evne til at undvige vaccineantistoffer.” siger direktør Henrik Ullum

Alle rejsende, der har haft ophold i Sydafrika og de seks nabolande Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia siden d. 16. november, opfordres til test og isolation.

SSI følger udviklingen i udbredelse af Omicron løbende både nationalt og internationalt.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI