Rekordstor bevilling til forskning i psykiske sygdomme

Verdens største forskningsprojekt inden for psykiske sygdomme har for tredje gang fået en stor bevilling på 120 millioner kroner. SSI har en nøglerolle i projektet.

Hjerne 02

Kan man hindre skizofreni og depression? Er en række af de mest almindelige psykiske lidelser genetisk forbundet? Og kan man få autisme, hvis man har en særlig genvariant og får en virusinfektion, mens man ligger som foster i sin mors mave?

Det er blot et lille udsnit af de spørgsmål, som forskerne håber at finde svaret på i forskningsprojektet iPSYCH. Det er det største projekt i verden inden for psykiatrisk forskning. iPSYCH ser på fem sindslidelser: Skizofreni, bipolar lidelse – også kaldet maniodepressivitet – depression, autisme og ADHD.

Den tredje bevilling fra fonden

Alene i Danmark beskæftiger iPSYCH omkring 130 personer. For nylig blev projektets økonomi sikret i endnu tre år, da iPSYCH modtog en ny rekordstor bevilling fra Lundbeckfonden. Den var på i alt 120 millioner kroner.

Det er tredje gang, at iPSYCH har modtaget en rekordstor sum fra fonden, der nu har støttet iPSYCH med i alt 361 millioner kroner. Den første bevilling kom i 2012, da projektet startede. Den blev fulgt op af endnu en bevilling i 2015.

”Vi er meget glade for bevillingerne. Det er de største bevillinger, der nogensinde er givet til psykiatrisk forskning i Danmark. De viser, at det er et område, som har stor opmærksomhed, og hvor man ønsker at skabe langt mere viden. Der er jo tale om lidelser, der alle har store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger”, siger afdelingschef David M. Hougaard fra Afdelingen for Medfødte Sygdomme på Statens Serum Institut.

SSI står for analyserne

Han er SSI’s tovholder på projektet, og Statens Serum Institut spiller en meget vigtig rolle i iPSYCH.

”Langt de fleste af de data, der bruges af forskerne i iPSYCH, kommer fra meget sparsomt prøvemateriale fra Danmarks Nationale Biobank på SSI. Vores primære rolle i projektet er at udvikle og bruge teknikker til at analysere prøver for sygdomsmarkører og genetiske forandringer. Ting der kan have betydning for udvikling af psykiske sygdomme”, siger David M. Hougaard.

Fakta om iPSYCH

iPSYCH blev etableret i 2012, hvor en række førende forskere i verden blev sat sammen for at finde årsagerne til en række psykiske sygdomme.

iPSYCH ser på fem sindslidelser: Skizofreni, bipolar lidelse – også kaldet maniodepressivitet – depression, autisme og ADHD.

Forskerne i iPSYCH har siden 2012 været med til at publicere mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

iPSYCH har indtil videre modtaget i alt 361 millioner kroner fra Lundbeckfonden. Det er de største bevillinger, der nogensinde er givet til psykiatrisk forskning i Danmark.

iPSYCH er et dansk projekt, med base på Aarhus Universitet, som samarbejder med SSI, Københavns Universitet, Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Derudover samarbejder de danske forskere blandt andet med Broad Institute, MIT/Harvard University (USA), Psychiatric Genomics Consortium, Johns Hopkins University (USA), Queensland Brain Institute (Australien), University of California (USA), deCode Genetics (Island) og Den færøske Biobank.