Klamydiavaccine beskytter mod infektion og programmerer immunforsvaret til at beskytte mod fremtidige infektioner

Forskere fra Statens Serum Institut har netop publiceret et nyt studie, som beskriver mekanismen for, hvordan en nyudviklet klamydiavaccine programmerer immunsystemets T-celler til at beskytte mod klamydia.

Samleje 01

Klamydia er et globalt sundhedsproblem. Alene i Danmark bliver 30.000-35.000 hvert år testet positive for klamydia. Og på verdensplan smittes 131 millioner.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har for nyligt offentliggjort data fra det første kliniske forsøg i mennesker med en ny vaccine mod klamydia. Et nyt studie giver yderligere indsigt i hvordan vaccinen virker. Det er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift npj Vaccines.

Ny og vigtig viden om T-celler

Tidligere studier med vaccinen har primært set på effekten af antistoffer og mindre på T-cellernes rolle. Blandt andet har det været uklart i hvilken grad T-cellerne får adgang til slimhindevævet i kønsvejene, og der beskytter mod infektionen.

”I dette studie viser vi, at vi med en injektionsvaccine hurtigt får dirigeret T-celler ud i livmoderens slimhinde under en klamydiainfektion. Her bekæmper de effektivt infektionen ved hjælp af en særlig type af T-celler kaldet T-hjælper 1 (Th1) og T-hjælper 17 (Th17) celler.”

”En betragtelig andel af disse T-celler bosatte sig i livmoderen, efter at infektionen var nedkæmpet. Det førte til en varig, effektiv beskyttelse mod nye infektioner. Vi er med disse resultater kommet et stort skridt nærmere en forståelse af, hvordan vores klamydiavaccine fungerer”, siger seniorforsker Jes Dietrich fra SSI, der står bag det nye studie.

Får indflydelse på videre forsøg

Resultaterne af SSI’s studie får indflydelse på, hvordan de næste kliniske forsøg kommer til at foregå.

”Vaccinen skal selvfølgelig stå sin prøve i større og længerevarende kliniske forsøg, hvor vi måler på, om den beskytter mod infektionen i mennesker. Resultaterne fra dette studie støtter dog yderligere op om vaccinens effekt. Derudover viser de, hvordan vaccinen skal gives for at være både sikker og effektiv”, siger afdelingschef Frank Follmann fra SSI.

Læs mere

Læs mere om klamydia på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Se overvågningsdata for klamydia i Danmark.

Fakta om klamydia

 • Klamydia er betegnelsen for en seksuelt overførbar infektion med bakterien Chlamydia trachomatis.
 • Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte bakterielle sygdom både i Danmark og på verdensplan.
 • Infektionen er let at behandle, men op mod 75% oplever ingen symptomer.
 • En klamydiainfektion varer i gennemsnit mere end et år. Hvis den ikke behandles kan den føre til:
  o Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed.
  o Graviditet uden for livmoderen.
  o Kroniske underlivssmerter hos kvinder.
  o Betændelse i bitestikler blandt mænd.
 • I Danmark blev der i 2018 konstateret 33.415 tilfælde af klamydia. Man regner dog med, at mindst det dobbelte antal er smittede.

 

Jes Dietrich

Kontakt

Jes Dietrich, Akademisk medarbejder, Infektionsimmunologi / Klamydia Vaccine
T. 32683819 @. jdi@ssi.dk Se profil