Bloddonorscreeningen 2019: Ingen hiv-positive

De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2019 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.

Statens Serum Institut (SSI) har netop offentliggjort tallene for bloddonorscreeningen sidste år. Ud af de 282.227 blodtapninger, der blev testet for hiv og hepatitis B og C i 2019, var der ingen hiv-positive.

For henholdsvis hepatitis B og C blev der fundet under fem personer i hver af disse grupper. Det er så lavt et antal, at fundene ikke beskrives.

Nye regler

De nye regler om sikkerhed i forbindelse med bloddonation trådte i kraft i marts 2020.

Ifølge disse regler må mænd, der har sex med mænd, give blod, så længe at de overholder en karantæneperiode på fire måneder, hvor de ikke har haft anal eller oral sex med en mand.

Det er på linje med karantænen for andre risikoaktiviteter (piercing, sex med prostitueret, sex med person fra Afrika, Asien, Syd- eller Mellemamerika m.m.).

”Denne karantæneperiode skønnes at være så lang, at alle tilfælde af hiv, hepatitis B eller hepatitis C vil kunne findes ved screeningen af blod, der foretages ved hver eneste blodtapning.”
Sektionsleder Susan Cowan, SSI
Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Sex- og Blodoverførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil