Ny Variant-PCR sporer B.1.617 (1-3)

TestCenter Danmark har taget en ny fjerde version af Delta-PCR-test i brug i screeningen af alle positive covid-prøver. Deltasporet ændrer samtidigt navn til Variant-PCR. Den nye Variant-PCR-Test-4 kan spore de oprindeligt indiske varianter, herunder den meget omtalte Delta-variant (B.1.617.2).

Med udbredelsen af nye varianter af SARS-CoV-2, er det afgørende med hurtig påvisning af vigtige virusvarianter til overvågning og smitteopsporing. Statens Serum Institut (SSI) har derfor videreudviklet Delta-PCR testen til en fjerde version, som nu er sat i drift i TestCenter Danmark.

Testen får navnet Variant-PCR-Test-4. Det sker blandt andet for at undgå navneforvirring, efter WHO 31. maj annoncerede, at SARS-CoV-2 virusvarianter fremover vil tildeles navne fra det græske alfabet for at undgå geografisk stigmatisering. Delta er således blevet tildelt varianten B.1.617.2, først opdaget i Indien.

Den nye Variant-PCR-Test-4 bliver taget i drift mandag 7. Juni, således at SSI screener alle positive PCR-test i samfundssporet. Testen kan fortsat adskille en række variant-typer:

  • B.1.1.7 (Alpha, oprindeligt britisk variant)
  • B.1.351 (Beta, oprindeligt sydafrikansk variant) /P1 (Gamma, oprindeligt brasiliansk variant 1)
  • N439K variant/Y453F (minkvarianten)
  • B.1.525
  • Varianter med mutationerne E484K og N501Y.

Nye tilføjelser:

  • B1.617.1-3 (oprindeligt indiske varianter, herunder Delta-varianten)
  • Varianter med mutationen L452R

Ligesom de tidligere versioner vil dette styrke smitteopsporingen hos Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) og den epidemiologisk overvågning, da Variant-PCR-Test-4 er et hurtigt og godt screeningsværktøj som supplement til helgenomsekventering, idet prøvesvar kan foreligge indenfor allerede 12-24 timer efter positivt testsvar på standard-PCR.

Fra Delta-3 til Variant-PCR-Test-4

Siden midten af januar 2021 er alle positive covid-tests TestCenter Danmark blevet screenet for særlige virus varianter med en såkaldt Delta-PCR. Den 23. februar tog Testcenter Danmark så den forbedrede Delta-2 i brug og i begyndelsen af maj Delta-3 versionen.

”Med Variant PCR-testene kan vi med en hurtig metode screene for de mest bekymrende SARS-CoV-2 varianter, der er i omløb i Danmark lige nu. Vi er glade for, at vi nu kan tage en fjerde version i brug, der også målrettet kan spore B.1.617 varianterne”, siger TestCenter Danmarks direktør Anne-Marie Vangsted.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI