Fremover er det kun en del af coronaprøverne, der testes for omikron

På grund af de stærkt stigende smittetal ændrer Statens Serum Institut strategi for test af positive prøver med variant-PCR. Det betyder, at folk ikke længere kan få at vide, om de er smittet med omikronvarianten.

Kvinde bliver testet for COVID-19

Coronaepidemien udvikler sig stærkt lige nu. Før weekenden var smittetallet helt oppe på 10.000 dagligt smittede.

Det er det højeste under hele epidemien, og det får nu Statens Serum Institut (SSI) til at ændre strategi for test af prøver med den såkaldt variant-PCR-test.

”Frem til søndag den 19. december er alle positive coronaprøver blevet testet med vores variant-PCR-test. Men fra mandag den 20. december  variant-PCR-tester vi kun et repræsentativt udsnit af prøverne”, siger TestCenter Danmarks direktør Anne-Marie Vangsted.

Det betyder den nye strategi

Det repræsentative udsnit at prøver, der testes med variant PCR, udtages efter den algoritme, som bruges ved helegenomsekvensering (WGS).

Det betyder, at SSI ikke længere sender oplysninger til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), om at man har påvist omikronvarianten i de enkelte, positive prøver.

”På den måde vil folk ikke længere kunne få oplyst, om de er smittet med omikronvarianten”, siger Anne-Marie Vangsted. Hun fortsætter:

”Med sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, er det ikke længere nødvendigt for borgerne at vide, om det er omikron, da de skal forholde sig til smitten på samme måde som før og følge de samme anvisninger fra coronasmitte.dk”

Lige som ved WGS bliver de ikke-udtagne prøver gemt i Biobanken. På den måde kan man senere teste dem, hvis det bliver nødvendigt.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI