Influenzaen ulmer i Europa og er på vej til Danmark

Influenzasæsonen er denne vinter startet mildt med få smittede i Danmark og hos vores nabolande Sverige og Norge. Men smitten ulmer i Europa. Det kan derfor være en god idé at blive vaccineret, fordi der er tegn på en begyndende influenzaforekomst, lyder det fra Statens Serum Institut.

Her i starten af december 2022 ligger forekomsten af influenza i Danmark endnu på et meget lavt niveau med få påviste smittede i de forskellige overvågningssystemer. I vores nabolande Sverige og Norge ser man ligeledes endnu kun lav forekomst af influenza, men dog med en langsomt stigende tendens.

Både i Danmark, Sverige og Norge ses smitte med influenzatyperne A(H1N1), A(H3N2) samt en mindre andel influenza B(Victoria).

Rundt omkring i Europa melder flere lande dog nu om tegn på en begyndende influenzaforekomst, hvilket indikerer, at influenzasæsonen så småt kan være ved at starte i Europa, sådan som vi normalt ser det her i starten af vintersæsonen.

Det gælder Tyskland, Holland, Frankrig, Portugal, Spanien, Storbritannien (Skotland), Rumænien, Grækenland og Malta. Influenzaforekomsten er dog generelt endnu kun på et lavt niveau, og der meldes om smitte med både influenzatype A og type B, med dominans af influenza A(H3N2) i nogle lande.

Mange steder i Europa, inklusiv i Danmark, ses samtidig lige nu en usædvanlig høj forekomst af smitte med respiratorisk syncytialvirus (RSV).

Derudover er der også varierende forekomst af covid-19. I kombination kan de tre luftvejsinfektioner risikere at komme til at belaste sundhedsvæsenet i væsentlig grad, hvorfor det er vigtigt at overvåge smittesituationen tæt.

Læs nærmere om risikovurderingen for den kommende influenzasæson her.

Der er stadig tid til at blive influenzavaccineret – før sæsonen rigtig starter

Det er fortsat en god idé at lade sig vaccinere imod influenza, hvis man tilhører én af grupperne, som er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, og som derfor tilbydes gratis influenzavaccination.

Det gælder ældre personer på 65 år og derover, personer med underliggende kroniske sygdomme, gravide i 2. og 3. trimester, overvægtige personer, samt børn i alderen 2 til 6 år. Derudover tilbydes den gratis influenzavaccine til sundheds- og plejepersonale.

Her i starten af december 2022 er den opnåede vaccinationsdækning i årets sæson allerede høj blandt ældre over 65 år (80%), og særligt blandt beboere på plejehjem (85%).

Derimod ligger vaccinationsdækningen stadig lavt blandt de 2-6-årige børn (16% færdigvaccinerede med to stik), blandt sundheds- og plejepersonale (21%), og blandt gravide i 2. og 3. trimester (26%).

"Det gratis tilbud om influenzavaccination fortsætter til midten af januar, men det er en god idé at blive vaccineret nu, hvis man ikke allerede har taget imod tilbuddet. Fra den dag, hvor man er blevet stukket, går der cirka 2 uger, før vaccinen beskytter effektivt," siger afdelingslæge Lasse Skafte Vestergaard fra Statens Serum Institut.

Man kan blive vaccineret hos sin praktiserende læge, på et af de regionale vaccinationscentre, på mange af landets apoteker samt på diverse andre offentlige og private vaccinationsklinikker.

Læs nærmere om årets influenzavaccination på SSI’s hjemmeside, eller hos Sundhedsstyrelsen.

Man kan finde de seneste tal for smittede og indlagte med influenza i Danmark, vaccinationstal m.m. på SSI’s influenza hjemmeside og dashboard.

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI