Ny undersøgelse: Mere end hver femte dansker har homofobiske holdninger
En ny, stor national undersøgelse ledet af Statens Serum Institut kortlægger for første gang omfanget og karakteren af homofobi i Danmark. Undersøgelsen viser blandt andet, at over 20 procent af danskerne har homofobiske holdninger.
Mere end hver femte dansker mellem 15 og 89 år mener, at sex mellem to personer af samme køn er moralsk uacceptabelt. Det viser et nyt studie baseret på data fra Projekt SEXUS – verdens største undersøgelse af sin art.
”Mens flertallet af danskere betragter homo- og biseksuelle på samme måde som heteroseksuelle, så er det overraskende – og bekymrende – at mere end hver femte dansker mener, at sex mellem to af samme køn er moralsk uacceptabelt”, siger overlæge og professor Morten Frisch fra Statens Serum Institut (SSI), som har ledet undersøgelsen i et samarbejde mellem forskere ved SSI og Aalborg Universitet.
Homofobi knyttet til social og seksuel marginalisering
Undersøgelsen viser, at personer med homofobiske holdninger i højere grad er socialt dårligt stillede, og mange har aldrig modtaget seksualundervisning i skolen eller talt med deres forældre om sex i barndommen.
”Vores nye undersøgelse viser, at mennesker med homofobiske holdninger ofte er socialt dårligt stillede mennesker, som er stærkt påvirkede af religion, har ingen eller kort uddannelse, økonomiske problemer, et skrantende helbred og et sløjt eller slet ikke fungerende sexliv,” siger Morten Frisch.
Der ses en klar sammenhæng mellem homofobi og religiøs overbevisning, og homofobiske holdninger er særligt udbredte blandt personer med tilknytning til islam, Jehovas Vidner, Indre Mission og visse mindre kristne trossamfund.
”Det er stærkt bekymrende, at homofobi er så udbredt blandt religiøse mennesker i Danmark, og ikke mindst blandt landets muslimer, som jo udgør landets klart største religiøse mindretal,” siger Morten Frisch.
Første nationale kortlægning af homofobi
Studiet, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior, er den første undersøgelse i verden, der giver et repræsentativt nationalt billede af forekomsten af homofobiske holdninger. Det bygger på svar fra 31.808 danskere i alderen 15 til 89 år.
Forskerne fandt blandt andet, at homofobiske holdninger forekommer langt hyppigere blandt mænd – 29 procent – end kvinder – 14 procent – og at andelen stiger med alderen. Hele 58 procent af mænd over 75 år finder sex mellem to personer af samme køn moralsk uacceptabelt mod 16 procent blandt de 15-24-årige mænd.
”Det betyder, at problemet potentielt vil aftage i omfang fremover, i takt med at de mest homofobiske danskere dør ud. På den anden side er det trist, at der stadig er hele 16 procent af unge mænd i aldersgruppen 15-24 år, som har homofobiske holdninger. Særligt bekymrende er det, at næsten 3 ud af 10 danske mænd finder sex mellem to mennesker af samme køn moralsk uacceptabelt,” siger Morten Frisch.
Homofobiske mennesker er ofte generelt mere seksuelt restriktive
Forskerne undersøgte, om mennesker med homofobiske holdninger har en selektiv aversion mod homoseksualitet, eller om deres modstand mod homoseksualitet snarere er en del af et generelt mere restriktivt syn på menneskers sexliv.
Undersøgelsen viser, at personer med homofobiske holdninger i markant højere grad end andre også finder det moralsk uacceptabelt, når mennesker har sex på første date, eller når de har sex med en person, de ikke er gift med, og homofobiske mennesker tager markant oftere moralsk afstand fra brug af porno og det at have hyppigt skiftende sexpartnere eller at have sex med flere personer på samme tid.
Samlet set viser undersøgelsen, at selektiv homofobi stort set ikke findes blandt danske kvinder – 0,2 procent – mens der er en lille andel – 4 procent – af danske mænd, som finder homoseksualitet moralsk mere uacceptabelt end alle andre former for sex.
”Da en stor andel af mennesker med homofobiske holdninger aldrig har deltaget i skolernes seksualundervisning, kunne man fra politisk hold beslutte at opgradere seksualundervisningen i skolerne og på alle ungdomsuddannelser og samtidig gøre undervisningen obligatorisk for alle børn og unge i Danmark,” siger Morten Frisch.
Homofobiske holdninger leder til psykiske problemer
SEXUS-undersøgelsen har tidligere vist, at homo- og biseksuelle danskere i langt højere grad oplever ensomhed, angst, depression, selvskade og selvmordstanker end heteroseksuelle. Særligt alvorligt ser det ud, når det gælder selvmordsforsøg og selvmord, som forekommer markant oftere blandt homo- og biseksuelle.
”Den høje forekomst af mobning, chikane, tilråb og diskrimination – og den seneste tids eksempler på grov fysisk vold mod homoseksuelle mænd i Odense – viser, at vi desværre stadig har et alvorligt samfundsproblem med mennesker, der foragter deres homo- og biseksuelle medmennesker,” siger Morten Frisch.
Homofobiske holdninger, ytringer og handlinger medvirker til den høje forekomst af psykiske problemer blandt homo- og biseksuelle. Selv om Danmark er et af de lande i verden med den højeste grad af frihed og ligestilling for seksuelle mindretal, er der stadig mange danske homo- og biseksuelle, som udsættes for hadtale, chikane eller grov fysisk vold alene på grund af deres seksuelle orientering.
For yderligere information kontakt SSI's presseafdeling (se kontaktinfo nedenfor) eller overlæge og professor Morten Frisch på telefon 2271 0924.
FAKTABOKS
Homofobiske holdninger i Danmark
- Forekommer hos mere end hver 5. dansker mellem 15 og 89 år (22 procent)
- Forekommer oftere blandt mænd (29 procent) end blandt kvinder (14 procent)
- Forekommer oftere blandt ældre end yngre personer – fx har 58 procent af mænd og 36 procent af kvinder i aldersgruppen 75-89 år homofobiske holdninger, mens det samme gælder for 16 procent af mænd og 7 procent af kvinder i aldersgruppen 15-24 år
- Forekommer oftere blandt personer, der bor uden for Region Hovedstaden
- Forekommer oftere blandt personer med kort uddannelse, økonomiske problemer og dårligt selvvurderet helbred, og kvinder med homofobiske holdninger er oftere arbejdsløse, og mænd med homofobiske holdninger er oftere singler
- Forekommer oftere blandt personer, som har haft få sexpartnere og sen seksuel debut, og mænd med homofobiske holdninger betegner oftere deres eget sexliv som dårligt sammenlignet med mænd uden homofobiske holdninger, mens kvinder med homofobiske holdninger oftere er jomfruer
- Forekommer oftere blandt personer, som aldrig modtog seksualundervisning i skolen, og som i deres barndom og ungdom aldrig talte med deres forældre om sex
- Forekommer oftere blandt personer med restriktive holdninger til en lang række andre seksuelle spørgsmål – fx mener 79 procent af mænd og 73 procent af kvinder med homofobiske holdninger, at sex uden for ægteskabet er moralsk forkert, mens det samme kun gælder for 8 procent af mænd og 12 procent af kvinder uden homofobiske holdninger
- Forekommer oftere blandt religiøse mennesker, men selv blandt personer, som ikke er religiøse, har 19 procent af mænd og 8 procent af kvinder homofobiske holdninger
- Er særligt udbredte blandt personer med tilknytning til islam, Jehovas Vidner og visse mindre kristne trossamfund – fx er det i Danmark kun 17% af mandlige muslimer og 26% af kvindelige muslimer, som finder sex mellem to personer af samme køn moralsk acceptabelt
- Projekt SEXUS blev etableret i 2017 af forskere ved Statens Serum institut og Aalborg Universitet og er verdens største, nationalt repræsentative befolkningsundersøgelse med fokus på samspillet mellem seksualitet og sundhed
Kilde: Andresen et al. Archives of Sexual Behavior 2025

Pressehenvendelser
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI