Forskere arbejder på vaccine mod mavesår

Statens Serum Institut er i samarbejde med forskere fra hele Europa i gang med at udvikle en vaccine, der kan beskytte mod blandt andet mavesår. I denne uge samles samarbejdspartnere til årsmøde på SSI.

Den konstante stigning i antibiotikaresistente bakterier har stor indvirkning på den globale folkesundhed, hvilket øger behovet for at udtænke nye strategier til at forebygge og behandle bakterielle infektioner.

Center for Vaccine Forskning på Statens Serum Institut (SSI) afholder i denne uge årsmøde for Vax2muc-samarbejdet, her samles 28 deltagere fra otte lande.

Formålet med Vax2muc er at udvikle næste-generation vacciner, der kan forebygge infektioner på slimhinden i tarmkanalen, og det første mål er infektioner, der forårsages af bakterien Helicobacter pylori, der giver mavesår.

”H. pylori er den mest almindelige kroniske bakterielle infektion, der rammer halvdelen af verdens befolkning og med høj risiko for at udvikle sig til mavekræft. Som med andre bakterier i tarmsystemet er antibiotikaresistens et stigende problem, og derfor er det et vigtigt arbejde at udvikle en vaccine.”
Gregers Jungersen, forskningsprofessor på Afdeling for Infektionsimmunologi i SSI’s Center for Vaccine Forskning.

Men det er vanskeligt at lave en vaccine, som kan beskytte mod bakterier i slimhinder, fordi den nødvendige lokale immunitet på slimhinden ikke dannes efter normal vaccination. Derfor kræver udviklingen en ny vaccine-teknologi, som på sigt også kan anvendes mod andre infektioner i tarmkanalen.

SSI deltager både i den langsigtede forskning omkring udviklingen af nye vacciner til infektioner i tarmkanalen mere generelt og i selve produktionen af vaccinen.

”Den første tid af projektet er gået med at designe vaccinen ud fra forskningsresultater fra det tekniske universitet i München. Den kommende tid GMP-produceres forsøgsvaccinen til den kliniske afprøvning på mennesker,” siger Afdelingschef i Center for Vaccine Forskning’s udviklingsafdeling Charlotte Green Jensen.

Vax2muc er finansieret af EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon2020 og løber over fem år frem til juni 2028. Projektet har et samlet budget på ca. 8,5 mio. euro, heraf modtager SSI ca. 3 mio. euro.

Årsmødet foregår den 13.-14. marts i Jernesalen på SSI, hvor der præsenteres resultater og den videre fremdrift diskuteres.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI