Nyt udbrud med Newcastle disease virus i danske duehold

Der er igen påvist Newcastle disease virus i danske duer. Indledende analyser tyder på, at der er tale om en variant, som kendes fra duer i udlandet.

Foto af due

Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet (KU) har påvist Newcastle disease virus i duer fra en kolonihaveforening ved Aalborg.

Fødevarestyrelsen rejste mistanke om den alvorlige fjerkræsygdom, efter at der havde været mange dødsfald blandt duer i kolonien. Der blev også observeret neurologiske symptomer, hvilket ofte ses ved infektion med fugleinfluenzavirus eller Newcastle disease virus. Der blev dog ikke påvist fugleinfluenzavirus i prøver fra duerne, i stedet blev der påvist Newcastle disease virus.

Newcastle disease er en meget smitsom virussygdom hos fugle, og er senest påvist i Danmark i 2022 og i 2005.

Ikke farlig for mennesker

SSI og KU arbejder nu på at undersøge virus nærmere. I første omgang ser det ud til at være en anden variant af virus, end den der blev påvist i det seneste udbrud i 2022, hvor det også var duer i fangenskab, der var ramt.

”Selv om sygdommen er dødelig for fugle, skal man som borger ikke være bekymret. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den kan forårsage forbigående øjenbetændelse”
Seniorforsker Charlotte Hjulsager fra SSI

Der findes effektive vacciner mod Newcastle disease virus, og det er obligatorisk at vaccinere fjerkræ i Danmark. Derfor er dyrlægerne i Fødevarestyrelsen ikke umiddelbart bekymrede for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza.

Yderligere information om udbruddet, samt generel information om Newcastle disease, der er en anmeldepligtig sygdom, findes på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI