Bloddonorscreeningen 2019: Ingen hiv-positive

De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2019 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.

Billede af bloddonor 01

Statens Serum Institut (SSI) har netop offentliggjort tallene for bloddonorscreeningen sidste år. Ud af de 282.227 blodtapninger, der blev testet for hiv og hepatitis B og C i 2019, var der ingen hiv-positive.

Med hensyn til hepatitis B og C blev der fundet under fem personer i hver af disse grupper. Det er så lavt et antal, at fundene ikke beskrives.

Nye regler

De nye regler om sikkerhed i forbindelse med bloddonation trådte i kraft i marts 2020.

Ifølge disse regler må mænd, der har sex med mænd (MSM), give blod, så længe at de overholder en karantæneperiode på fire måneder, hvor de ikke har haft anal eller oral sex med en mand.

Det er på linje med karantænen for andre risikoaktiviteter såsom piercing, sex med prostitueret, sex med person fra Afrika, Asien, Syd- eller Mellemamerika m.m.

”Denne karantæneperiode skønnes at være så lang, at alle tilfælde af hiv, hepatitis B eller hepatitis C vil kunne findes ved den screening af blodet, der foretages ved hver eneste blodtapning”, siger sektionsleder Susan Cowan fra SSI.

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil