Fortsat stigning i kighoste - nu kan gravide igen få gratis vaccination

Der er fortsat en øget forekomst af smittede med luftvejsinfektionen kighoste her i sommermånederne. Der ses aktuelt en stigning hos de 0-årige børn.

Nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at luftvejsinfektionen kighoste fortsat ligger på et højt niveau.

Smittetallene ser således ud i hele landet:

Juli: 291 tilfælde
Juni: 290 tilfælde
Maj: 104 tilfælde

I juli måned ses der en stigning blandt 0-årige børn, hvor der alene blev påvist 14 tilfælde mod 11 i de foregående seks måneder tilsammen. Frem til udgangen af juni var der i 2023 påvist 4 tilfælde blandt børn under 3 måneder, men alene i juli er infektionen påvist hos 8 børn i denne aldersgruppe, som er for små til selv at være vaccineret.

Gravide bør benytte gratis vaccination

På baggrund af den aktuelle øgede forekomst af kighoste, har Indenrigs- og Sundhedsministeren besluttet at indføre et nyt midlertidigt tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide. Tilbuddet løber til den 31. december 2023, hvorefter tilbuddet på baggrund af indstilling fra Sundhedsstyrelsen søges gjort permanent.

”Den fortsat høje forekomst af kighoste i juli måned tyder på, at infektionen har bidt sig fast. Nu ser vi også flere tilfælde blandt spædbørn, som er de mest sårbare. Derfor er det vigtigt, at gravide benytter muligheden for at blive vaccineret", siger afdelingslæge og afsnitsleder Peter Henrik Andersen fra SSI.

Til brug i det midlertidige vaccinationsprogram har SSI indkøbt to vacciner, som begge har registreret indikation til gravide. 

Læs mere i "Nyt fra SSI's Infektionsberedskab uge 31".

Uvaccinerede spædbørn kan få alvorlige forløb

Symptomerne på klassisk kighoste er kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende (”kigende”) vejrtrækning og eventuelt opkastning. Symptomerne kan vare i op til 3 måneder med gradvis mildere hoste. Kighoste optræder også i et atypisk billede, der blot er kendetegnet ved et langvarigt forløb med anfaldsvis, tør hoste.

Hos spædbørn, der ikke er vaccinerede, kan kighoste have et alvorligt og i værste fald livstruende forløb. Kighoste anses ikke for at være farlig for andre aldersgrupper med et normalt immunsystem, men sygdommen kan være yderst ubehagelig og udmattende.

Læs mere om kighoste

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI