Advarsel: Mistanke om salmonella i forloren hare

I alt 19 personer er blevet syge af samme type salmonella-bakterie. Undersøgelserne peger på, at det er en frossen færdigret med forloren hare fra Coop, produceret af Tulip, der er kilden til udbruddet.

Fødevarestyrelsen advarer derfor nu forbrugere mod at spise forloren hare fra Coop. Produktet er produceret for Coop og solgt under mærket Normeat A/S i dagligvarebutikkerne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og på Coop.dk.

Den forlorne hare er produceret 4. november sidste år og solgt som frostvare. Retten er beregnet til at varme i enten ovn eller mikrobølgeovn. Det er derfor muligt, at forbrugere kan have forloren hare fra det berørte parti liggende i fryseren. Forbrugerne skal enten kassere det eller levere det tilbage til butikken. 

”Vi arbejder på højtryk for at opklare denne sag og at opspore og inddæmme kilden til udbruddet”
Beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove

Han understreger, at den igangværende efterforskning kan resultere i, at advarslen de kommende dage kan blive udvidet til at omfatte flere produktionsdatoer end 4. november.

"På Statens Serum Institut har vi via helgenomsekventering af prøver fra alle 19 patienter kunnet fastslå, at det er præcis den samme bakterie, de er smittet med. Det tyder på en fælles smittekilde. Derudover har vi ved at interviewe de smittede og studere en del af patienternes indkøbsdata kunnet se, at lige netop den forlorne hare er blevet købt og spist af flere af patienterne”
Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut

De 19 patienter, som man i øjeblikket ved er del af sygdomsudbruddet, omfatter både børn og voksne. To ældre patienter med anden alvorlig sygdom er afgået ved døden. Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet feber, diarre, opkast og generel utilpashed. Salmonellabakterier kan ikke overleve ved temperaturer over 75 grader, så Fødevarestyrelsen vurderer, at utilstrækkelig opvarmning er årsag til det aktuelle salmonellaudbrud.

Det er de seneste ugers efterforskningssamarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, der har ledt myndighederne på sporet af den mistænkte årsag til udbruddet.

Fødevarestyrelsens pressevagt: Tlf. 2284 4834

DTU Fødevareinstituttet: Heidi Kornholt, kommunikationschef, tlf. 2284 4861

Luise Müller

Kontakt

Luise Müller, Epidemiolog, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590 @. lum@ssi.dk Se profil