Tredje fund af undervarianten BA.2.86

Statens Serum Institut har påvist endnu et tilfælde af den nye undervariant af omikron, BA.2.86, og dermed er der fundet tre tilfælde i Danmark.

En ny coronavariant, der er blevet navngivet BA.2.86, blev i denne uge fundet i Danmark, og nu har Statens Serum Institut (SSI) påvist endnu et tilfælde. Der er også påvist enkeltstående tilfælde med den samme variant i Israel, USA og Storbritannien.

Undervarianten adskiller sig væsentligt fra de øvrige omikron-varianter, man tidligere har set, og er blevet klassificeret som en ’Variant Under Monitoring’ af WHO, hvilket betyder, at det er en variant man holder særligt øje med.

”Det er usædvanligt, at corona forandrer sig så markant og udvikler 30 nye mutationer. Sidste gang, vi så så stor en forandring, det var, da omikron opstod”, siger seniorforsker hos SSI, Morten Rasmussen.

De tre tilfælde i Danmark er fra forskellige steder i landet og ser ikke ud til at have haft kontakt til hinanden.

SSI dyrker virus og analyserer vaccineeffekt

Det er endnu for tidligt at sige noget om den nye variants alvorlighed og smitsomhed. SSI er i fuld gang med at dyrke virusvarianten, så den kan undersøges nærmere i forhold til virkning af vaccineantistoffer.

”Det er klart, at vi reagerer, når vi ser noget helt nyt, det er vores opgave. Men der er ingen af de tre tilfælde, der har haft andre symptomer end dem, der normalt ses ved covid-19-forløb. Vi har også en stærk forventning om, at vaccinerne – også ved denne variant - vil give god beskyttelse mod alvorlig sygdom”, siger faglig chef hos SSI, Tyra Grove Krause.

”Vi vurderer heller ikke, at den smittestigning, vi har set de seneste uger, skyldes denne nye virusvariant”.

Der er stor international opmærksomhed på fundene, og derfor deler SSI løbende information omkring de tilfælde, der påvises i Danmark og deler informationen med de internationale forskere og sundhedsmyndigheder.

Læs mere om undervarianten BA.2.86

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI