EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026.

Blåt EU-flag med gule stjerne blafrer i vinden

Spiseklare fødevarer som fiskefrikadeller, røget laks og rullepølse er populære valg i den travle hverdag – men de udgør også en potentiel kilde til listeriainfektion hos i forvejen immunsvækkede personer, og infektioner med listeria er steget markant i EU over de seneste 15 år.

Danmark ligger fortsat over EU-gennemsnittet med omkring én smittet pr. 100.000 borgere årligt. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr.

Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (SSI). EU har på baggrund af de mange listeriatilfælde i unionen besluttet at stramme reglerne pr. 1. juli 2026 for tilladte niveauer af listeria i spiseklare fødevarer.

”De ændrede EU-regler medfører en nultolerance for listeria i fødevarer. Det betyder, at der vil være krav om fravær af Listeria monocytogenes i hele holdbarhedsperioden, medmindre producenten kan dokumentere, at listeria ikke kan vokse til et sundhedsskadeligt niveau. Både virksomheder og myndigheder får således bedre redskaber til at forhindre fremtidige udbrud”, siger sektionsleder Sørine Quaade Møller fra Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet arbejder desuden kontinuerligt med udvikling af metoder, der kan reducere væksten af listeriabakterier i maden.

"Vi ser en vedvarende forekomst af listeria i visse fødevarer, og det er afgørende, at producenterne og resten af fødevareforsyningskæden tager ansvar. Vi håber, at de nye regler vil styrke bådeforebyggelse og behandling," siger professor Lisbeth Truelstrup Hansen fra DTU Fødevareinstituttet.

Fiskefrikadeller og røget laks går igen som smittekilder i perioden 2022–2024.

”Ved hjælp af kortlægning af hele det genetiske materiale kan man spore listeriabakterien fra patienterne direkte tilbage til specifikke produkter,” siger afsnitsleder Susanne Schjørring fra Statens Serum Institut.

To langvarige listeriaudbrud i 2024

I 2024 er to langvarige listeriaudbrud blevet opklaret, og listeria blev fundet i fiskeprodukter, som kunne spores tilbage til den samme virksomhed. Den ene listeriatype blev første gang opdaget for syv år siden hos virksomheden.

”Det faktum, at listeriaudbrud gentagne gange kan spores tilbage til de samme virksomheder, betyder, at der er behov for bedre styring af listerias muligheder for vækst i produkterne”, siger professor Lisbeth Truelstrup Hansen fra DTU Fødevareinstituttet.

Udover et højt hygiejneniveau har virksomhederne brug for at kunne sikre deres produkter mod vækst af listeria i holdbarhedsperioden.

”Der er mange måder, hvormed man kan undgå vækst af listeria i fødevarer – f.eks. med konservering, nedsættelse af holdbarhedsperioden eller opbevaringstemperatur,” fortsætter Lisbeth Truelstrup Hansen.

Læs mere

Du kan downloade hele rapporten eller få den tilsendt ved at skrive til food@food.dtu.dk.

Rapporten er udgivet af DTU Fødevareinstituttet og udarbejdet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. De tre organisationer indgår i Den Centrale Udbrudsgruppe og står i fællesskab for at efterforske fødevarebårne sygdomsudbrud.

Professor Lisbeth Truelstrup Hansen, DTU Fødevareinstituttet, +45 20640677, itr@food.dtu.dk

Sektionsleder Sørine Quaade Møller, Fødevarestyrelsen, +45 72276452, squm@fvst.dk

Afsnitsleder Susanne Schjørring, Statens Serum Institut, +45 32688341, ssc@ssi.dk

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI