Smittetrykket falder trods genåbning

Den seneste måling fra Statens Serum Institut viser, at smittetrykket er faldet siden den 25. april og har ligget stabilt på 0,7 den sidste uge.

Smittetrykket i Danmark

Alle taler om det: Smittetrykket i COVID-19 epidemien. Det tal, som afgør, om epidemien er ved af udvikle sig eller afvikle sig.

Nu viser de nyeste målinger fra Statens Serum Institut (SSI), at smittetrykket stadigt er lavt på trods af genåbningen og i øjeblikket ligger på 0.7.

Nu kender vi smittetrykket frem til den 7. maj

Ved starten af uge 20 er der gået fire uger siden påske, hvor den kontrollerede genåbning af landet langsomt gik i gang. På den baggrund har SSI endnu engang beregnet reproduktionstallet R – også kendt som smittetrykket.

SSI’s seneste beregninger (som kan ses i figuren ovenfor) dækker tiden fra den 23. april 2020 til den 7. maj 2020.

Den optrukne linje viser det beregnede smittetryk Rt, og den grå zone angiver usikkerheden i beregningerne.

Lige som tidligere notater viser beregningen, at smittetrykket faldt til under 1 omkring månedsskiftet fra marts til april. Det vil sige cirka 14 dage efter nedlukningen. Det var på dette tidspunkt, at epidemien vendte i Danmark.

Derefter faldt R yderligere og stabiliserede sig omkring 0,6 i perioden 10. til 14. april.

Smittetrykket er faldet siden 25. april

Siden da steg smittetrykket noget, og har været oppe på 1,0 i perioden 22. til 24. april.

Siden da er det imidlertid faldet igen og har ligget på 0,7 fra den 1. til den 7. maj, som er den sidste dato, den nye beregning dækker. R værdien er beregnet ud fra prøvedatoen for indlagte patienter, dvs. at personerne kan have været smittet 1-2 uger før prøvetagningen dvs. i den sidste halvdel af april hvor den første fase af genåbningen kun lige var blevet implementeret.

”Det at smittetrykket har ligget så stabilt under 1 i den sidste uge, er tegn på at den første fase af genåbningen ikke endnu har sat skub i smittespredningen. Det skyldes sikkert både skolernes kæmpe indsats med at holde fysisk afstand og sikre god hygiejne. Men det tyder også på, at folk generelt stadigt passer på”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil