Juletid er virustid

Norovirus er ikke for sarte maver. Opfør dig pænt ved julebuffeten, så bliver dagen derpå sjovere både for dig og dine kollegaer :-)

I øjeblikket er det meget fokus på salmonella, på grund af det aktuelle udbrud. Her er foreløbig 33 personer over hele landet blevet smittet.

Men der er andre årsager til dårlig mave, som man også bør holde øje med, fordi de rammer langt flere.

Det gælder især Norovirus-infektion, der også kendes som roskildesyge, og som er en af de mest almindelige årsager til akut maveonde. Man regner med, at flere tusinde danskere hvert år bliver syge af norovirus, der typisk viser sig som pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré. Man er syg 1 til 3 dage og bliver så rask igen.

Virus overføres typisk fra et andet menneske, som regel via en overflade, man rører ved eller en fødevare. Derfor stiger risikoen for at blive smittet, når vi er mange mennesker, der spiser sammen og rører ved de samme ting og madvarer, fx ved julefrokostbuffeten.

Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på de ”5 buffet bud” der mindsker risiko for smitte, når du skal nyde julebuffeten:

  1. Tag ikke med fingrene! Brug de gafler og skeer, der er lagt frem, og giv køkkenet besked, hvis de er faldet ned i maden
  2. Vask hænderne grundigt med sæbe - både efter toiletbesøg, og inden du stiller dig i kø til buffeten.
  3. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.
  4. Skift tallerken! Tag en ny tallerken, når du tager en ny portion.
  5. Sidst, men ikke mindst – bliv hjemme, hvis du er syg med opkast og diarré.

Klik på billedet for at få en pdf-udgave med budskaberne - lige klar til at printe og hænge op:

Grafik - Gode råd om hygiejne ifm julefrokostbuffet og info om norovirus