Klinisk afprøvning af en malariavaccine udviklet på SSI

En nyudviklet malariavaccine bliver nu for første gang undersøgt i mennesker.

Anopheles myg

Forskere på Statens Serum Institut (SSI) er sammen med Radboud University Medical Center og Novavax (NASDAQ: NVAX) gået i gang med at teste en ny malariavaccine (Clinical Trial Identifier: NCT04862416).

Forskerne har brugt en helt ny strategi, da de udviklede malariavaccinen. Hidtil har man prøvet at bekæmpe sygdommen i de børn og voksne, der var blevet smittet. Nu vil man i stedet bekæmpe malariaparasitten, mens den stadig er i myggen. Det vil sige inden, den bliver overført til mennesker - en såkaldt ”transmissionsblokerende vaccine”.

Klog taktik

”Det er en klog taktik. En vaccine, der slår parasitten ihjel, mens den stadig er inde i myggen, kan stoppe smittespredning og dermed sygdom og død i de ramte afrikanske befolkninger”, siger Professor Michael Theisen fra SSI. Han leder vaccineprojektet.

Effekten af vaccinen måles dels ved at påvise vaccineantistoffer i blodet, dels ved at undersøge deres evne til at slå parasitten ihjel i malariainficerede myg.

Den kliniske afprøvning ventes at være slut i midten af 2022.

Studiet støttes af EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 samt sundhedsorganisation PATH.

Læs mere

Se også pressemeddelelsen: First-in-Human Clinical Trial Initiated for Novel Malaria Transmission Blocking Vaccine (pdf)

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI