Færre bekræftede covid-19-tilfælde blandt landets plejehjemsbeboere

Der bliver længere og længere imellem, at landets plejehjemsbeboere får en positiv covid-19-test. Men færre beboere bliver også testet i øjeblikket. Det oplyser Statens Serum Institut i ugens tendensrapport.

De seneste fem uger har der været et fald i hvor mange plejehjemsbeboere i Danmark, der bliver bekræftet smittet med SARS-CoV-2.

Antallet af bekræftede covid-19-tilfælde blandt plejehjemsbeboere er faldet fra 99 tilfælde i uge 18 til 54 i uge 19. Kigger man fem uger tilbage, lød antallet på 330 bekræftede tilfælde i uge 15. Det viser den nye tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

Faldet i bekræftede smittetilfælde sker samtidig med at PCR-testningen på plejehjemmene falder. Testraten lyder i uge 19 på 3,8, og det er det laveste niveau de seneste fem uger. Men der er også sket et fald i positivprocenten fra 7,0 % i uge 15 til 3,5 % i uge 19.

Antallet af dødsfald blandt beboere med covid-19 er også faldet fra 22 dødsfald i uge 18 til foreløbigt 6 i uge 19.

”Smitten falder generelt i samfundet og på tværs af alle aldersgrupper. Smitten falder også blandt beboerne på landets plejehjem, hvor vi igennem epidemien har fulgt smitten tæt. Selvom der testes mindre på plejehjemmene, ser vi nu også en faldende positivprocent her,” siger afdelingslæge Rebecca Legarth fra SSI.

Tabel 11 - Covid-19 på plejehjem

Generel god udvikling i Danmark

Det er ikke kun på landets plejehjem, at der er gode nyheder. Smitten falder fortsat på tværs af alle aldersgrupper mellem uge 18 og uge 19. Der er sket et yderligere fald i testaktiviteten, og i uge 19 har der gennemsnitligt været knap 7.000 PCR-test dagligt.

Der er et fald i antallet af nye indlæggelser på 23 % i uge 19 og en lille stigning i antallet af indlagte på intensivafdelinger. Antallet af covid-19-relaterede dødsfald er faldende. Den generelle dødelighed er faldet til det forventede niveau.

Der ses i uge 19 et fald i koncentrationen af SARS-CoV-2 i spildevandet nationalt, men der ses en mindre stigning i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

Det er fortsat forventningen, at smitten med SARS-CoV-2 vil falde yderligere over de kommende uger, som dog skal ses i forlængelse af det store og fortsatte fald i testaktiviteten. Ligeledes forventes det fortsat, at antallet af indlæggelser og dødsfald vil falde i takt med, at smitten aftager blandt de ældre aldersgrupper.

Læs flere detaljer i tendensrapporten uge 20 (pdf)

Data for influenza sættes på pause

Der har i den seneste uge været et yderligere stort fald i influenzaforekomsten, som nu næsten har nået et niveau med spredte tilfælde. Incidensen per 100.000 indbyggere er faldet ned fra 38,0 i uge 15 til 1,4 i uge 19.

Tabel 3 - Influenza: nøgletal og trens fordelt på uge, 2022

Influenzasæsonen forventes snart at være overstået. Det forventes derfor, at data for influenza udgår fra næstkommende tendensrapport.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI