Forskere skal undersøge, hvorfor danskerne smittes med diarréfremkaldende parasit

Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på 2.8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvorfor danskerne bliver smittet med den diarréfremkaldende parasit cryptosporidium.

Når man smittes med den éncellede parasit cryptosporidium, bliver man syg med diarré, nogle gange langvarigt. I 2022 blev omkring 800 danskere diagnosticeret med parasitten, hvilket er en markant stigning i forhold til tidligere år.

Statens Serum Institut (SSI) har fået en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond, der skal bruges til at få mere viden om sygdommen. Det skal undersøges, hvorfra danskerne smittes, og om nogle varianter af parasitten giver mere alvorlig sygdom end andre. Undersøgelsen skal også vise, hvor stor smittebyrden er, og om der er langtidseffekter af at blive smittet.

”Lige nu ved vi ikke særligt meget om infektioner med cryptosporidium i Danmark, bortset fra at parasitten er langt mere udbredt, end vi hidtil har troet. Samtidigt modtager flere patienter nu svar på, at de er smittet, mens lægerne mangler et stærkt evidensgrundlag for at kunne vejlede dem. Det håber vi på at kunne give dem.” siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker på SSI.

Projektet skal udføres sammen med læger fra de klinisk mikrobiologiske afdelinger. Her har man i de seneste år indført nye diagnostiske metoder, som har resulteret i en markant stigning af fund af cryptosporidium i prøver fra patienter med diarré. Som SSI tidligere har skrevet om, er det kommet som en overraskelse, at disse infektioner har vist sig at være så hyppige i Danmark. Her kan du læse den tidligere nyhed: Rekord mange fund af diarréfremkaldende parasit hos mennesker.

I udviklingslande er parasitten, i modsætning til i Danmark, kendt som en væsentlig årsag til alvorlig spædbarnsdiarré. Men der findes ingen vaccine, og behandlingsmulighederne er begrænsede.

”Selvom projektet primært har fokus på cryptosporidium inden for vore egne grænser, så har det perspektiver, som rækker bredere ud. Med præcise diagnostiske metoder i Danmark, kan vi være med til at højne den internationale viden om parasitten, og måske øge interessen i udviklingen af nye behandlings- eller forebyggelsesmuligheder.” siger Tine Graakjær Larsen, der er læge og koordinator af projektet.  

Om cryptosporidium

Cryptosporidium er en lille encellet tarmparasit, der kan give kraftig diarré, mavesmerter, udmattelse og evt. kvalme. Bliver man syg kan det vare i nogle uger, men går sædvanligvis over af sig selv til sidst. SSI finder mange forskellige arter af cryptosporidium blandt prøver fra befolkningen, og langt de fleste af disse er arter, der normalt findes hos dyr.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI