De fleste skoler har høj vaccinationsdækning

Ny undersøgelse fra Danmarks Statistik og Statens Serum Institut viser, at næsten halvdelen af alle danske skolebørn går på skoler, hvor mellem 90%-100% af eleverne er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Der er dog relativt få skoler med en vaccinationsdækning på 95% for MFR-vaccinen, som WHO anbefaler.

Skole 01

Det seneste mæslingeudbrud har sat gang i debatten om mæslingevaccination og risikoen for at blive smittet. En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik (DST) og Statens Serum Institut (SSI) viser at 89% af danskfødte skolebørn i Danmark er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde gennem det danske børnevaccinationsprogram.

MFR-vaccinen gives normalt til børnene, når de er henholdsvis 15 måneder og 4 år gamle, altså flere år inden, at børnene kommer i skole. Den nye undersøgelse dækker stort set alle elever og skoler i Danmark, og forskerne har set på, hvor mange, der har fået den anden og sidste af MFR-vaccinerne. 

Se undersøgelsen fra Danmarks Statistik og SSI

Se oversigten over samtlige skoler i Danmark

Langt de fleste siger ja til vaccination

Undersøgelsen viser, at lidt over 44% af alle danske skolebørn går på skoler, hvor mellem 90% og 100% har fået MFR2-vaccinationen, mens yderligere næsten 54% går på skoler, hvor mellem 80% og 90% har fået den anden MFR-vaccination. Det er første gang der er lavet en undersøgelse af vaccinationstilslutning på skoleniveau og SSI glæder sig over opgørelsen:

”Vi har nu en samlet oversigt, hvor for eksempel kommuner har mulighed for at se, hvordan vaccinationsdækningen er på de enkelte skoler”, siger sektionsleder Palle Valentiner-Branth fra SSI, der har været med til at gennemføre undersøgelsen.

Over 12.000 børn på skoler med lav MFR2-tilslutning

Undersøgelsen viser at tilslutningen kan blive endnu bedre.

”For det første er det kun et lille antal elever, der går på skoler med en vaccinationstilslutning på 95% eller derover, som er WHO’s målsætning. For det andet går 2% af de danske skolebørn på skoler, hvor vaccinationstilslutningen er under 80%.” Samlet drejer set sig dog kun om cirka 12.000 skolebørn.

”For meget smitsomme sygdomme som mæslinger er det nødvendigt, at en meget stor andel af befolkningen enten har haft sygdommen eller er vaccineret for at undgå en epidemi. Hvis mange ikke-vaccinerede børn går i skole sammen øger det risikoen for smittespredning, hvis et enkelt barn får mæslinger”, siger Palle Valentiner-Branth

Ifølge undersøgelsen går en lille gruppe på under 1% af de danske skolebørn på skoler, der skiller sig ud med en meget lav dækning mellem 50% og 75% Dette segment domineres af Rudolf Steiner skoler.

"Hvis mange ikke-vaccinerede børn går i skole sammen øger det risikoen for smittespredning, hvis et enkelt barn får mæslinger”
Palle Valentiner-Branth, sektionsleder SSI

Kigget på kommunernes erfaringer

Ifølge undersøgelsen, er den skole, der ligger højest på listen, Hover/Thorsted Friskole i Ringsted-Skjern Kommune, der har en tilslutning på 100% til MFR2-vaccinationen.

På baggrund af undersøgelsen har Sundhedsstyrelsen (SST) kontaktet de syv kommuner i landet, der har mindst to skoler, som lever op til WHO’s målsætning for at høre om deres erfaringer.

Der er ti kommuner, der har minimum to skoler med en tilslutning på under 80% nemlig Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Hillerød, Jammerbugt, København, Lolland, Odense, Vordingborg, Aalborg og Aarhus kommune. Det drejer sig om i alt 46 skoler: 14 folkeskoler, 31 privat- og friskoler og 1 efterskole.

Hvis kommuner vil gøre en særlig indsats på skoleniveau for at hæve tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet og MFR-vaccination i særdeleshed, anbefaler SST, at man målretter sin indsats til disse skoler.

”Undersøgelsen kan for eksempel hjælpe til at udpege særlige områder, hvor der er brug for ekstra støtte for eksempel med at tjekke børns vaccinationsstatus og tilbyde mere information om vaccinationsprogrammet til forældrene. På den måde kan kommunen få en relativ stor effekt ud af en målrettet indsats og øge den generelle vaccinationsdækning i befolkningen”, siger Palle Valentiner Branth.

Fakta om undersøgelsen

  • Undersøgelsen omfatter i alt 1.683 skoler med flere end 50 danskfødte elever.
  • Skoler med færre end 50 danskfødte elever er ikke taget med i undersøgelsen.
  • Langt de fleste børn i undersøgelsen går i folkeskole (82%), mens resten (18%) går i friskole eller privatskole.
  • Mindre en 1% af eleverne i undersøgelsen går på andre typer af skoler – for eksempel efterskole.
Palle Valentiner-Branth

Kontakt

Palle Valentiner-Branth, Afdelingschef, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse
T. 32683269 @. pvb@ssi.dk Se profil