Ny påmindelsesordning om børnevaccination

Fremover vil forældre modtage et brev både før og efter det planlagte tidspunkt for en børnevaccination. Her får de besked om at huske at bestille tid til vaccinationen.

Børn 02

Statens Serum Institut (SSI) har siden den 15. maj 2014 sendt skriftlige påmindelser om børnevaccination til forældre med børn, der fylder 2, 6½ og 14 år, hvis børnene mangler mindst én af de vaccinationer, der anbefales i børnevaccinationsprogrammet.

Ordningen har været med til at øge vaccinationsdækningen og sikre, at så få børn som muligt får alvorlige sygdomme, der kan forebygges ved vaccination.

Nu udvides systemet, så forældrene fremover får et brev både før og efter det planlagte vaccinationstidspunkt. Her får de besked om at huske at bestille tid til vaccinationen.

Ny påmindelsesordning

Den nye påmindelsesordning træder i kraft efter sommer. Som led i ordningen vil børn født efter 1. august 2019 automatisk få tildelt det danske børnevaccinationsprogram i Det Danske Vaccinationsregister (DDV). Her vil det stå som et “anbefalet vaccinationsforløb”.

To uger før det planlagte tidspunkt for en børnevaccination, vil begge forældre/den forældre som har forældremyndigheden/værge (fremover: forældre”) modtage en besked i e-Boks om at huske at bestille tid til børnevaccination.

Én måned efter det planlagte tidspunkt vil der automatisk blive fulgt op på, om vaccinationen er givet. For eksempel vil der blive fulgt op på, om et barn på 4 måneder har fået sin 3-måneders vaccination. Hvis vaccinationen ikke er registreret i DDV, vil der igen blive sendt en påmindelse til begge forældre om manglende børnevaccination.

Fakta om den nye påmindelsesordning

  • Børn, som er født efter den 1. august 2019, vil få tildelt et vaccinationsprogram fra fødslen.
  • Børn, som fylder 4 år fra den 1. november 2019, vil blive tildelt et program omfattende 4-, 5- og 12-års vaccinationerne (MFR 2, DiTeKiPol revaccination og HPV 1 og 2).
  • På samme måde vil børn, som fylder 12 år fra 1. november 2019, blive tildelt et program omfattende 12-års vaccinerne (HPV 1 og 2).
  • De børn, som falder uden for disse grupper, vil fortsat få påmindelser fra den eksisterende ordning, når de fylder 2 år, 6 ½ år og 14 år. Denne ordning vil gradvist blive afviklet i takt med, at alle børn bliver omfattet af den nye påmindelsesordning.
Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil