Fremover vil forældre blive påmindet før vaccination

Når den nye påmindelsesordning træder i kraft, vil forældre få besked i e-Boks om at huske at bestille tid til vaccination både to uger før det planlagte vaccinationstidspunkt samt en måned efter, hvis barnet endnu ikke er vaccineret.

Kvinde med nyfødt barn i bæresele holder en mobiltelefon

I løbet af efteråret lancerer Statens Serum Institut (SSI) en ny påmindelsesordning om børnevaccination, så flere børn kan blive vaccineret til tiden.

SSI har siden 2014 sendt påmindelser om børnevaccination til forældre, hvis mindst én af de vaccinationer, der anbefales i børnevaccinationsprogrammet, når barnet fylder 2, 6½ eller 14 år, manglede. Ordningen har øget vaccinationsdækningen, men ofte vaccineres børn ikke til tiden.

Fremover vil forældre derfor få påmindelser, både når det er ved at være tid til vaccination, og hvis vaccinationstidspunktet er overskredet. Målet med den ordningen er, at endnu flere børn bliver vaccineret til tiden.

Følgende børn vil blive omfattet af den nye påmindelsesordning: 

  • Børn som er født efter 1. august 2019.
  • Børn som fylder 4 år fra 1. november 2019.
  • Børn som fylder 12 år fra 1. november 2019.

Sådan er den nye ordning

To uger før det planlagte tidspunkt for en børnevaccination, vil forældrene modtage en besked i e-Boks om at huske at bestille tid til børnevaccination. Én måned efter det planlagte tidspunkt vil der automatisk blive fulgt op på, om vaccinationen er blevet givet. Hvis vaccinationen ikke er registreret i Det Danske Vaccinationsregister, vil der igen blive sendt en påmindelse til forældrene om manglende børnevaccination.

”Forældrene skal jo selv huske på at bestille tid til vaccination hos lægen. Nogle gange udskyder man det, fordi man ikke lige har tid, og det sker også, at forældre helt glemmer det. Vi håber, at påmindelserne hjælper forældre til at huske at få bestilt tid hos lægen”, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på SSI.

”Lige nu ser vi fx mange tilfælde at kighoste, som jo kan være farligt for de helt små børn. Så er det ekstra vigtigt at de tidlige vaccinationer ved 3 og 5 måneder gives til tiden” fortsætter Tyra Grove Krause.

De første påmindelser vil blive udsendt medio oktober 2019. På sigt vil forældre også kunne få vaccinationspåmindelser via NemSMS. Børn, der ikke er omfattet af den nye ordning, vil fortsat modtage påmindelser som led i den gamle påmindelsesordning fra 2014 Her får man udelukkende en påmindelse efter det planlagte vaccinationstidspunkt.

Påmindelsesordningen er udviklet i samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen og man kan finde mere information om påmindelsesordningen her. Her kan man også se eksempler på, hvordan påmindelsesbrevene kommer til at se ud.

Se overvågningsdata for vaccinationstilslutningen på SSI's statistikside.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil