Statens Serum Institut udgiver opdaterede tal for den engelske covid-19-virusvariant

Der er fundet yderligere 13 tilfælde af varianten i Danmark. Det tyder fortsat på, at der nu er samfundssmitte med den nye variant, men på et lavt niveau.

Engelsk flag

Statens Serum Institut (SSI) har modtaget nye sekventeringsresultater omkring den engelske virusvariant SARS-CoV-2 Cluster B.1.1.7.

De nye tal bygger på yderligere 1.300 sekventerede positive covid-19-prøver fra perioden fra den 14.-17. december. Blandt dem fandt man den engelske variant hos yderligere 13 personer. Dermed er den fundet hos i alt 46 personer i perioden fra den 14. november til den 18. december.

Fundet i alle regioner

De 1.300 prøver er tilfældigt udvalgt blandt alle de positive prøver. Og de omfatter ikke særligt udvalgte kontakter til tidligere tilfælde.

Den engelske variant er fundet i alle fem regioner. I begyndelsen af perioden blev den hovedsageligt fundet i region Hovedstaden, men over de seneste uger, er den særligt blevet fundet i Region Nordjylland – primært i Aalborg Kommune.

Ændrer ikke på risikovurdering

De nye resultater ændrer ikke på den seneste risikovurdering fra den 23. december.

”Der er fortsat tegn på samfundssmitte i Danmark med den engelske variant. Det er dog stadigt på et lavt niveau”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI. Hun fortsætter:

”Konsekvenserne af, at et virus, der er mere smitsomt, spreder sig, kan være, at generelle smitteforebyggende tiltag skal styrkes eller fastholdes i længere tid for at holde epidemien under kontrol. Heldigvis er Danmark lige nu nedlukket, og vi regner med, at denne nedlukning sammen med de generelle smitteforebyggende tiltag også bremser smitten med den nye variant. Men SSI følger situationen tæt.”

Arbejder på strategi

Sundhedsmyndighederne arbejder på en strategi for, hvordan man umiddelbart vil forebygge spredning med den engelske virusvariant. Men også hvordan man kan forebygge spredning med evt. fremtidige virusvarianter, der giver anledning til særlig bekymring.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil