Ny behandlingsform imod multiresistente tuberkulosebakterier er under udvikling

Danske forskere er på vej med en ny behandlingsform, hvor allerede syge får en vaccine for at booste deres immunforsvar. Den nye behandlingsform kan blive et nyt våben i kampen mod de stigende forekomster af antibiotikaresistente tuberkulosebakterier.

Cirka halvanden millioner mennesker dør hvert år af luftvejsinfektionen tuberkulose (TB), og den nuværende covid-19-pandemi ser kun ud til at gøre problemerne værre.

Behandling imod den ’almindelige’ tuberkulosebakterie kræver fire slags antibiotika og tager 4-6 måneder at gennemføre, hvilket kan medføre alvorlige bivirkninger. Multiresistente TB-bakterier er imidlertid langt sværere at behandle end almindelige TB-bakterier, og dødeligheden er højere. Her tager behandlingen ofte op til 1,5 år uden garanti for, at sygdommen kureres.

Behandlingsformen er immunterapi

For at bekæmpe den udvikling er danske forskere fra Center for Vaccine Research på Statens Serum Institut i gang med at udvikle en ny slags behandling i kampen mod multiresistente tuberkulosebakterier. Behandlingen er en vaccine, der som noget nyt gives til allerede tuberkulosesmittede personer. Dette kaldes også immunterapi.

Normalt bliver vacciner brugt til at forhindre, at man bliver syg, og derfor gives de til raske personer. Men ved immunterapi aktiverer man kroppens eget forsvar til at bekæmpe en sygdom, der allerede er inde i kroppen.

”Tuberkulosesygdommen opstår, når immunforsvaret ikke er i stand til kontrollere TB-bakterierne. Idéen med terapeutisk vaccination er derfor at hjælpe immunforsvaret til bedre at kunne bekæmpe infektionen, samtidig med at man får antibiotikabehandling,” siger Rasmus Skaarup Mortensen, leder af TB-vaccine forskningen.

En vaccine, der ikke skaber nye TB-varianter

Forskerne fra SSI har i samarbejde med kollegaer ved Oslo Universitetssygehus i Norge netop publiceret resultater fra en klinisk afprøvning i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.

”Resultaterne fra Norge viser, at vores vaccine forøger mængden af de immunceller, der er målrettet tuberkulosebakterierne. Dvs. at vi kan forstærke det immunsvar, som patienterne allerede har i forvejen, hvilket er et vigtigt skridt,” siger Rasmus Skaarup Mortensen og understreger, at det er usandsynligt, at tuberkulosebakterierne kan udvikle nye varianter, som undgår vaccinen, som vi fx har set det med coronavirus.

”Modsat covid-19–vaccinerne, som fokuserer på ét molekyle, træner vores TB-vaccine immunsystemet til at angribe tuberkulosebakterien fra mange forskellige vinkler på samme tid. Bakterien vil altså skulle mutere adskillige steder på én gang, hvilket er meget lidt sandsynligt. Med de stigende forekomster af multiresistente TB-stammer kan dens slags vaccination vise sig at være et godt våben,” fortæller Rasmus Skaarup Mortensen.

Vaccinen, der kaldes H56:IC31, er opfundet af forskere på SSI, og den er på nuværende tidspunkt i en større klinisk afprøvning i Afrika, hvor man tester vaccinens evne til at forhindre sygdom i patienter, der lige har afsluttet sin TB-behandling.

Rasmus Skaarup Mortensen

Kontakt

Rasmus Skaarup Mortensen, Afsnitsleder, Infektionsimmunologi / TB Vaccine
T. 32688309 @. rjm@ssi.dk Se profil