Influenzavaccination og overvågning af influenza i sæsonen 2020/2021

Den 1. oktober starter den gratis influenzavaccination til ældre, gravide og personer med kronisk sygdom. Som noget nyt får alle ansatte i sundheds- og plejesektoren også tilbud om at blive vaccineret, og ældre tilbydes pneumokokvaccination.

Billede af kanyle og vaccine 01

I næste uge starter den nye influenzasæson 2020/2021, der løber fra uge 40 til uge 20 næste år.

Samtidig begynder den gratis influenzavaccination den 1. oktober. Det gratis tilbud er rettet mod de grupper, der risikerer at blive alvorligt syge og få alvorlige komplikationer, hvis de får influenza. Det gælder for ældre fra 65 år og op, gravide og personer med kronisk sygdom.

Som noget nyt bliver alle ansatte i sundheds- og plejesektoren også tilbudt gratis influenzavaccination. Endelig får ældre tilbud om pneumokokvaccination.

Hjælper også, hvis man alligevel bliver smittet

Hos Statens Serum Institut (SSI) håber man, at mange tager imod tilbuddet:

”Influenzavaccination nedsætter ikke kun risikoen for at blive smittet med influenza, men også risikoen for udvikling af alvorlig sygdom, indlæggelse og død som følge af influenza, såfremt man alligevel skulle blive syg trods vaccination”, siger afdelingslæge Lasse S. Vestergaard fra SSI.

Flere ældre bør vaccineres

Det er ikke mindst de ældre, som SSI håber vil lade sig vaccinere. I de to seneste influenzasæsoner (2018/2019 og 2019/2020) var der kun 52% af de ældre på 65 og over, der lod sig vaccinere. Det er stadig langt under WHO’s anbefalede vaccinationsdækning på 75%.

”Derfor bliver der i denne sæson gjort en endnu større indsats for at få flere vaccineret. Dels får alle borgere på 65 år og over et påmindelsesbrev om det gratis tilbud. Dels får de samtidig tilbud om en gratis vaccination mod pneumokokker”, siger Lasse S. Vestergaard.

Tre forskellige vacciner i den nye sæson

Der vil i år blive brugt tre forskellige influenzavacciner. De to af dem - InfluvacTetra® og VaxigripTetra® - er 4-valente vacciner, der også blev tilbudt i influenzasæsonen 2019/2020. Den sidste - Fluzone® - er en 3-valent højdosis influenzavaccine, der giver et højere niveau af beskyttende antistoffer hos de ældste borgere end den gængse vaccine.

Vaccine beskytter mod 23 typer pneumokokker

Med hensyn til pneumokokvaccinationen vaccineres der med PPV23 (Pneumovax®), der beskytter mod 23 forskellige typer af pneumokokker. PPV23 forebygger lungebetændelse, hjernehindebetændelse og blodforgiftning forårsaget af de pneumokoktyper vaccinen indeholder. Pneumokokvaccinen kan gives ved samme konsultation og altså samtidig med influenzavaccinen.

Læs mere

Læs mere om influenzavaccination 2020/2021 i EPI-NYT

Lasse Skafte Vestergaard

Kontakt

Lasse Skafte Vestergaard, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Vaccineforebyggelige sygdomme
T. 32689077 @. lav@ssi.dk Se profil