Udbrud med lungebetændelse i Kina er en ny coronavirus

Ifølge WHO er der nu 41 tilfælde af lungebetændelse smittet med den nye virus. De fleste har haft kontakt til et marked i byen Wuhan.

Billede fra Wuhan

Tidligere på måneden blev der omtalt et udbrud med lungebetændelse i Kina. Det er nu blevet påvist, at det drejer sig om en ny coronavirus.

Ifølge WHO er der tale om 41 tilfælde af den nye virus. De fleste har haft kontakt til et marked i millionbyen Wuhan, der ligger ved Yangtsefloden inde i landet cirka 800 kilometer vest for Shanghai.

61-årig mand død

De smittede har haft symptomer på lungebetændelse såsom feber, besværet vejrtrækning og radiologiske tegn på lungebetændelse.

Virussen har også kostet et dødsfald hos en 61-årig mand med flere alvorlige, kroniske sygdomme.

De 41 tilfælde er påvist i perioden fra den 8. december til den 2. januar.

"Man har haft nære kontakter til de smittede under observation, men der har ikke været nye tilfælde blandt dem. På samme måde er der ikke noget sundhedspersonale, der er blevet smittet. Derfor er der ikke noget, som tyder på, at den nye virus kan smitte fra menneske til menneske", siger afdelingslæge Peter H. Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).

Kilden er endnu ukendt

De smittede blev også testet for SARS og MERS, men disse prøver var negative. Den 7. januar blev det så påvist, at det drejer sig om en ny type coronavirus nCoV.

Kilden til udbruddet er dog endnu ikke fundet. De fleste tilfælde har haft kontakt til Huanan Seafood Wholesale Market i Wuhan. På markedet bliver der også solgt levende vilde og opdrættede dyr, og sundhedsmyndighederne i Kina undersøger nu, om disse dyr er smittet med nCoV.

Et enkelt tilfælde i Thailand

Coronavirussen har også haft mulighed for at sprede sig uden for Wuhan. Millionbyen er nemlig et vigtigt transportknudepunkt med en stor lufthavn, hvorfra der blandt andet er direkte fly til England, Frankrig og Italien.

Det første tilfælde af nCoV udenfor Wuhan blev rapporteret af Thailand den 13. januar 2020. Det drejer sig om en borger fra Wuhan. Personen blev syg den 5. januar og fløj til Thailand den 8. januar, men blev indlagt på hospital umiddelbart efter ankomsten på grund af feber. På røntgenbilleder fandt man tegn på lungebetændelse, og den 12. januar blev det påvist, at der var tale om nCoV. Den pågældende person har ikke besøgt Huanan markedet, men derimod andre markeder i Wuhan, der sælger levende dyr.

ECDC vurderer, at risikoen for spredning til Europa er lav

”Tilfældet i Thailand tyder på, at der kan være sket smittespredning andre steder end på Huanan markedet”, siger Peter H. Andersen.

I øjeblikket undersøger myndighederne derfor andre mulige smitteveje – herunder et reservoir – for nCoV. På samme måde undersøger de, om der ses asymptomatiske eller milde infektioner.

I slutningen af januar 2020 fejres det kinesiske nytår. Det vil betyde stor rejseaktivitet i Kina både lokalt og internationalt. Man regner derfor med, at det vil øge sandsynligheden for, at der opstår lokalt smittede af den nye coronavirus andre steder i Kina.

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og –kontrol (ECDC) vurderer dog, at der kun er lav risiko for, at der vil være nCoV-tilfælde blandt rejsende til Europa, og ske smittespredning med den nye coronavirus i Europa.

Læs mere

Læs mere i EPI-Nyt

Læs mere på SSIs udbrudsside

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil