Antropologen fandt ud af, hvorfor vaccinationer redder så mange

Professor Peter Aaby får SEB Pensions Hæderspris for sin forskning i vacciners uspecifikke effekter

Der skulle en dansk antropolog, Peter Aaby, til, for at man opdagede, at nogle vaccinationer beskytter mod meget mere end det, der vaccineres imod. Hans forskning har haft betydelige resultater: I Guinea-Bissau fx døde halvdelen af børnene, før de blev 5 år. I dag er det mindre end 10 pct. Han har også vist, at mennesker i både Afrika og Danmark, der er koppevaccinerede, har en langt bedre langtidsoverlevelse end ikke vaccinerede.

I dag den 2. februar får han SEB Pensions Hæderspris på 100.000 kr. som en anerkendelse af indsatsen. Det er Danske Lægers Forsikring under SEB, der uddeler prisen, og lægerne har tydeligvis taget antropologen til sig: Han har fået en medicinsk doktorgrad for sin indsats og er i dag adjungeret professor ved Syddansk Universitet og Æresdoktor ved Universitet i Lissabon.

Peter Aaby, der har base på Statens Serum Institut, har benævnt vaccineeffekten ”uspecifikke effekter”, og han frygter, hvad der sker, når vi holder op med at vaccinere mod sygdomme, der udryddes. - Polio udryddes måske allerede i år og  mæslinger inden for de næste 10 år. Hvis vi som planlagt holder op med at vaccinere, vil det kunne få meget negative effekter for sygeligheden i lavindkomstlande, siger Peter Aaby.

Peter Aaby har nået så vigtige resultater, at han i 2009 fik Udenrigsministeriets udmærkelse som den 5. mest betydningsfulde dansker, når det gælder om at kæmpe mod global fattigdom.

Foreningen Danske Lægers Forsikring under SEB Pension, der uddeler hædersprisen, har i mere end 110 år ydet støtte til forskning og til efterladte efter læger.