Årsopgørelse for 2019 for hepatitis B

Antallet af anmeldte tilfælde af akut hepatitis B er fortsat lavt i Danmark. Og kronisk hepatitis B ligger på linje med sidste år.

Seks tilfælde. Så mange anmeldelser modtog Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut (SSI) 2019 på personer med akut hepatitis B.

Samtidig modtog SSI 164 anmeldelser på personer med kronisk hepatitis B. I 2018 var tallet 155 tilfælde.

”Antallet af anmeldte tilfælde af akut hepatitis B er fortsat meget lavt, mens kronisk hepatitis B ligger på linje med sidste år.”
Sektionsleder Susan Cowan, SSI 

De fleste akutte smittet via sex

Alderen på de seks akut smittede spænder fra 28-47 år. De fleste af dem blev smittet via sex. Tre af dem var blevet smittet i Danmark – to via heteroseksuel smitte og en via homoseksuel smitte.

To af de øvrige tre var formodet smittet i henholdsvis Tyrkiet og Ghana, og for én var smitteland og smittemåde uoplyst.

De fleste kroniske smittet fra fødslen

Mens de fleste med akut hepatitis B var smittet via sex, var de fleste af dem med kronisk hepatitis B blevet smittet ved fødslen, før de indvandrede til Danmark.

Der var således kun seks af de smittede – alle mænd - der var af dansk herkomst. Resten – i alt 158 – var af udenlandsk herkomst.

Hele 68% af de anmeldte kvinder med kronisk hepatitis B blev fundet via den generelle screening af gravide.

”Alle gravide, der bliver fundet positive for hepatitis B i gravidscreeningen, skal henvises til specialafdelinger for at blive undersøgt og eventuelt behandlet. Det er nemlig muligt at behandle gravide, som ellers kan smitte fosteret.”
Sektionsleder Susan Cowan, SSI 

Læs mere

Se årsopgørelsen for akut og kronisk hepatitis.

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil