Campylobacterudbrud kan stamme fra lokalt mejeri

I alt 107 personer er testet positiv for campylobacter i løbet af pinsen. En interviewundersøgelse fra Statens Serum Institut peger på mælk fra Bornholms Andelsmejeri som mulig smittekilde. Fødevarestyrelsen har ikke fundet spor af campylobacter i mælk fra mejeriet.

Fra 28. maj til 5. juni er 107 personer, der bor på Bornholm eller som for nyligt har besøgt øen blevet testet positive for campylobacter. Som et led i udredningen har Statens Serum Institut gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt syge og raske personer.

”Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad 34 af patienterne har spist og drukket, er blevet sammenlignet med svar fra 68 raske personer bosat på Bornholm. Undersøgelsen udpeger mælk fra Bornholms Andelsmejeri som smittekilde til udbruddet”, siger Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serum Institut.

Udredningen af udbruddet sker i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Fødevarestyrelsen har udtaget prøver fra mælk, men indtil videre er der ikke fundet spor af campylobacter. Mejeriet har haft stoppet produktionen og har gennemført en teknisk gennemgang af produktionsudstyret samt en grundig rengøring.

”Det er alvorligt, når der opstår mistanke om, at en fødevare kan gøre os syge. Vi har endnu ikke kunne bekræfte en kilde til udbruddet og er i tæt dialog med mejeriet om opklaringen. Derfor forsætter arbejdet med at undersøge, hvordan mælken kan være blevet forurenet”, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Udbruddet ser ud til at være slut

Udbruddet toppede den 29.-30. maj, hvor flest fik symptomer. Indberetningerne tyder på, at der er tale om en enkeltstående hændelse, og at der ikke længere er produkter på markedet, der gør folk syge. Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel 2-5 dage. Symptomerne omfatter typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Sygdommen går typisk over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Hvis man for nyligt har drukket mælk og ikke har symptomer på campylobacter infektion, er der derfor ingen grund til bekymring.

Læs mere

Se overvågningsdata for campylobacter i Danmark.

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Fødevare- og vandbårne sygdomme og zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil