Forebyggelsen af hiv blandt mænd der har sex med mænd i Danmark er en succes

Kun 38 mænd, der har sex med mænd (MSM), der er enten født eller smittet i Danmark, blev anmeldt som hiv-positive i 2022. Det er samme tal som året før, og forebyggelsesindsatsen vurderes at være lykkedes.

Det samlede antal af anmeldte hiv-tilfælde er steget betydeligt fra sidste år (fra 132 til 259 tilfælde), men der er ikke set en signifikant stigning blandt mænd der har sex med mænd (MSM), som enten er født i Danmark eller smittet efter ankomsten til Danmark. Denne gruppe udgør det væsentligste mål for forebyggelsen af hiv i Danmark. Disse udgjorde i 2022 kun 38 anmeldte personer, hvilket er samme antal som året før.

Stigning stammer fra flygtninge

Det høje antal nye hiv-tilfælde i 2022 skyldes især tilfælde blandt flygtninge fra krigen i Ukraine. Der blev i alt anmeldt 115 personer med nydiagnosticeret hiv, samt 144 personer der allerede var diagnosticeret i udlandet. Heraf blev der anmeldt 84 hiv-positive ukrainere, hvoraf de 73 allerede var kendt og i behandling fra hjemlandet. De øvrige 11 fik diagnosen hiv for første gang i Danmark.

”Det er glædeligt, at vi kan se at forebyggelsen virker og at smitten blandt MSM ser ud til at være stagneret, så det må vi betragte som en succes. Samtidigt er det trist og bekymrende, at bevidne at en krig, som den vi ser i Ukraine, ret hurtigt kan sætte gode udviklinger i folkesundheden i stå”

Maria Wessman, afdelingslæge og sektionsleder, Infektionsepidemiologi og forebyggelse, Statens Serum Institut

Læs mere i EPI-NYT uge 40 - 2023

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI