WHO erklærer ebolaudbrud i DR Congo for international krise

Risikoen for, at ebola skal sprede sig til Europa anses stadig for at være meget lav, lyder meldingen fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC).

Ebola 02

WHO har onsdag den 17. juli erklæret ebolaudbruddet i Den Demokratiske Republik Congo for en ’Public Health Emergency of International Concern’ (PHEIC).

En PHEIC defineres som en ekstraordinær begivenhed, der udgør en risiko for folkesundheden for andre lande gennem spredning af sygdommen, og som kan kræve koordineret international handling.

2.522 smittede

Ebolaudbruddet i den Demokratiske Republik Congo, som opstod henover sommeren 2018, har indtil 16. juli 2019 omfattet 2522 personer, hvoraf 1698 er døde.

Blandt de konkrete årsager til, at WHO nu har erklæret udbruddet for at være en PHEIC, er, at der er et stigende antal smittede i de to distrikter Butemo og Mabalako; at epicentret for epidemien har flyttet sig til den større by Beni; Og at der er set ét importeret tilfælde i storbyen Goma, der er et vigtigt center for handel med Rwanda, og hvorfra 15.000 mennesker krydser grænsen hver dag.

At erklære ebolaudbruddet en PHEIC betyder, at det internationale samfund rådgiver det/de ramte lande med henblik på at forebygge eller reducere international spredning af sygdommen og at sikre, at den ikke påvirker international trafik unødigt.

Se nærmere om dette og WHO’s rådgivning på WHO’s nyhedsside og på SSI’s side om ebola.

Lav risiko for videre spredning

Ifølge det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC) vurderes risikoen for at blive smittet for personer fra Europa, der bor eller rejser i den Demokratiske Republik Congo, fortsat for lav, forudsat de holder sig til de lokale anbefalinger.

På samme måde vurderer ECDC forsat, at den overordnede risiko for, at ebola-udbruddet spreder sig til Europa, er meget lav. Risikoen kan dog kun fjernes helt, hvis man stopper den i at sprede sig yderligere i DRC.

Anders Koch

Kontakt

Anders Koch, Overlæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683964 @. ako@ssi.dk Se profil