Udbrud af diarré-fremkaldende E. coli

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud med en diarré-fremkaldende og toksinproducerende E. coli-bakterie. Det begyndte i december og omfatter lige nu 13 personer med mulig fælles smittekilde.

STEC 01

Siden den 3. december er der identificeret 13 patienter relateret til et udbrud med den diarréfremkaldende og shiga toksinproducerende E. coli bakterie (STEC) med serotypen O157:H7. Heraf er der fundet ens bakterier hos ni patienter ved helgenomsekventering hos Statens Serum Institut (SSI).

Tre børn med akut nyresvigt

Blandt patienterne er tre børn, der har udviklet hæmolytisk uræmisk syndrom/akut nyresvigt (HUS), som kan være en alvorlig følge af infektion med STEC.

De syge er fire mænd og ni kvinder mellem 2 og 90 år. De kommer fra alle regioner i landet, undtaget Region Nordjylland. De syge har ikke været ude at rejse og har ikke deltaget i fælles begivenheder i tiden op til, at de blev syge.

Ni patienter har været indlagt på hospitalet i forbindelse med infektionen.

Et alvorligt udbrud

”Det er et alvorligt udbrud, da denne type af toksinproducerende E. coli i nogle tilfælde kan give akut nyresvigt. Vi er specielt opmærksomme, da der her i december blev rapporteret tre børn med akut nyresvigt. Patienter med alvorlig diarré, især blodig diarré, bør søge læge for at få en korrekt diagnose”, siger Epidemiolog Luise Müller fra SSI. Hun fortsætter:

”Da vi endnu ikke kender smittekilden til dette udbrud, er det bedste råd, vi kan give, at man skal huske at gennemstege hakket kød og skylle frugt og grønt grundigt, inden man spiser det. Det er også vigtigt, at adskille råt kød fra spiseklar mad, for eksempel salat, som ikke bliver varmebehandlet, før det spises.”

Leder efter smittekilden

For at finde ud af hvad der kan have gjort patienterne syge, bliver der gennemført interview med patienter eller forældre til patienter for at indhente oplysninger om fødevareindtag, institutionskontakt, dyrekontakt og andre relevante eksponeringer.

Udbruddet efterforskes af SSI i et samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere

Læs mere om udbruddet på denne udbrudsside.

Læs mere om E. coli-infektion, blandt andre STEC/VTEC.

Læs mere om Hæmolytisk uræmisk syndrom.

Læs mere om hvordan du undgår STEC i din mad på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI