Risikovurdering af omikron undervarianterne BA.5, BA.2.12.1 og BA.4

Statens Serum Institut har lavet en risikovurdering af en række omikron undervarianter, der lige nu er i vækst i Danmark. Det vurderes, at BA.5 bliver den dominerende variant i løbet af få uger. Der er dog ikke tegn på, at denne variant er mere alvorlig end de oprindelige omikron-varianter BA.1 og BA.2, vurderer SSI.

Efter at antallet af nye covid-19-tilfælde er faldet uge efter uge siden starten af februar, er smittetallet nu igen begyndt at stige.

Det skyldes, at der i løbet af maj er sket en markant vækst i antallet af smittetilfælde med de tre omikron-undervarianter BA.5, BA.2.12.1 og BA.4.

Derfor har Statens Serum Institut (SSI) lavet en risikovurdering for de tre undervarianter.

Se den nye risikovurdering (pdf).

Situationen internationalt

Det er ikke kun i Danmark, at BA.5 stiger. Det samme mønster ses i en række andre europæiske lande.

”Både BA.4 og BA.5 ser ud til at have mindre følsomhed over for både den immunitet, folk har fået via covid-19-vaccinerne, og immuniteten ved at have været smittet tidligere”, siger SSI’s faglige direktør Tyra Grove Krause.

”Dog er langt størstedelen af de påviste BA.5-tilfælde i Danmark fortsat blandt personer, der ikke tidligere har været smittet” siger Tyra Grove Krause.

På baggrund af udviklingen i blandt andet Sydafrika og Portugal, og BA.5’s vækst i Danmark, vurderer SSI, at der er høj sandsynlighed for, at BA.5 bliver den dominerende covid-19-variant herhjemme i løbet af få uger.

”Vi vurderer også, der er høj sandsynlighed for, at antallet af nye covid-19-tilfælde generelt kommer til at stige i de kommende uger”, siger Tyra Grove Krause.

Undervarianter ikke mere alvorlige

Foreløbigt vurderer SSI ikke, at der tegn på, at de nye varianter er mere alvorlige i forhold til de oprindelige omikron-varianter BA.1 og BA.2.

”Aktuelt er der ikke tegn på, at de nye undervarianter og især BA.5, giver mere alvorlige sygdomsforløb end BA.1 og BA.2. Det vurderer vi både ud fra de internationale meldinger og ud fra de indtil videre små tal fra Danmark”, siger Tyra Grove Krause.

Læs mere

Se den nye risikovurdering (pdf).

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI