Den usædvanlige virusvariant BA.2.86 er nu videnskabeligt beskrevet af SSI

Statens Serum Institut i samarbejde med regionale afdelinger for klinisk mikrobiologi har offentliggjort en artikel i det videnskabelige tidsskrift Eurosurveillance, der beskriver de første ti tilfælde af coronavirusvarianten BA.2.86, der er påvist i Danmark.

BA.2.86 adskiller sig væsentligt fra de varianter, der i øjeblikket dominerer, ved at varianten har flere nye mutationer i spike genet. Varianten blev klassificeret som en variant under overvågning af WHO den 17. august 2023.

Artiklen beskriver de første 10 humane tilfælde med varianten BA.2.86, der blev påvist i Danmark mellem den 26. juli og 21. august 2023. Varianten er også påvist i flere andre lande, herunder Israel, Storbritannien, Sydafrika og USA.

De første tilfælde af infektion med den nye variant BA.2.86 adskilte sig dog ikke, i forhold til tilfælde påvist med andre varianter i 2023. Alle tilfældene var grundvaccineret mod covid-19, og nogle havde fået den opdaterede vaccine som deres fjerde vaccination. Halvdelen af tilfældene havde tidligere haft covid-19. Symptomerne svarede til dem, der er set for andre varianter, men det er for tidligt at konkludere på BA.2.86's alvorlighed.

Danmark har stadig en robust overvågning af nye virusvarianter, og studiet fremhæver vigtigheden af at have flere forskellige overvågningssystemer. Overvågning af spildevand gjorde det muligt, at vurdere omfanget af samfundssmitte på tværs af landet, og et overvågningsprojekt på arbejdspladser gjorde, at SSI også kunne inkludere resultaterne fra prøver fra personer med milde symptomer.

”Artiklen giver viden om den nye variant, der er vigtig både i Danmark og globalt. Vi har en robust overvågning af covid-19 i Danmark, der gør, at vi kan opdage nye varianter og også hurtigt vurdere, hvor udbredt smitten er, og om der er nogle faresignaler i forhold til variantens alvorlighed.”
Pikka Jokelainen, sektionsleder, Infektionsberedskabet, Statens Serum Institut

Læs hele artiklen i tidsskriftet Eurosurveillance.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI