Fald i smitte blandt minkavlere, men højere andel af minkrelateret covid-19 i samfundet

Der er sket et markant fald i antallet af personer med relation til minkproduktion, der smittes med SARS-CoV-2. Til gengæld fylder minkvarianten af SARS-CoV-2 mere i samfundet.

Mink i bur

Efter nogle uger med mange nye smittede personer med bopæl på minkfarme (produktions- eller ejeradresser), hvor hele 8% (260 personer) blev testet positive i løbet af uge 46 og 47, er der sket er markant fald i antallet af personer med bopæl på minkfarme der smittes med SARS-CoV-2. Det viser det nyeste notat om situationen fra Statens Serum Institut (SSI).

Udvikling i smittede personer med tilknytning til minkproduktion

Ifølge notatet faldt antallet af nye smittede personer med tilknytning til minkproduktion til 28 i uge 48 mod 138 i uge 47. Af de 28 smittede var der 3 i Region Nordjylland, 10 i Region Midtjylland og 12 i Region Syddanmark.

Endelig var der 3 covid-19 smittede med tilknytning til den samme minkbesætning i Region Sjælland.

Smitte på pelserier

En del af de nye smittede er hverken tilknyttet covid-19 smittede minkbesætninger eller minkbesætninger i aflivningszonen. Ifølge SSI betyder det, at der muligvis kan have været SARS-CoV-2 i nogle af de besætninger, der ikke var underlagt restriktioner.

”Derfor kan der være avlsdyr tilbage på disse besætninger, samt aflivede mink til pelsning, der har været smittet med SARS-CoV-2 på det tidspunkt, de blev aflivet”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI. Hun fortsætter:

”Som følge af det kan personale på pelserierne have været udsat for smitte. Det ville kunne forklare, hvorfor der har været covid-19 udbrud på seks store og to mindre pelserier. Men det er selvfølgelig kun én af flere mulige årsager, som i øjeblikket undersøges.”

Ifølge notatet omfatter covid-19 udbruddene på de otte pelserier 338 smittede personer, og Styrelsen for Patientsikkerhed har her til eftermiddag oplyst, at dette tal nu er steget til 402 smittede personer. De otte udbrud bliver i øjeblikket undersøgt af SSI’s udbrudsteam, og det forventes, at der vil komme sekvensresultater med relation til udbruddene på pelserier i løbet af de kommende uger.

SARS-CoV-2 og minkvariant i samfundet

I Nordjylland er antallet af påviste tilfælde med SARS-CoV-2 i samfundet faldet fra 817 i uge 44 til 268 i uge 48. Samtidig er andelen af tilfælde med minkvarianten dog steget fra 17% i uge 44 til 31% i uge 47.

I Region Midtjylland er antallet af nye påviste SARS-CoV-2 tilfælde faldet en anelse fra 1.720 nye tilfælde i uge 47 til 1.528 i uge 48. Heraf udgjorde minkvarianter 31% i uge 46 og 32% i uge 47.

I Region Syddanmark er antallet af påviste SARS-CoV-2 tilfælde også faldet en anelse fra 1.454 nye tilfælde i uge 47 til 1.296 nye tilfælde i uge 48. Heraf udgjorde minkvarianter af SARS-CoV-2 11% i uge 46 og 21% i uge 47.

”Andelen af minkrelaterede tilfælde af covid-19 er dog formentlig undervurderet i regionen, idet der er set eksempler på smitte med nye virustyper, der ikke er nært beslægtet med minkvarianten. Vi kender endnu ikke omfanget af disse typer, fordi vi på nuværende tidspunkt arbejder med at inkludere disse i vores analyser”, siger Tyra Grove Krause. 

Klik her for at se alle SSI's notater om mink.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil