Prostatamedicin øger ikke risikoen for svulster i hjernen

Mænd, der får testosteron hæmmende medicin mod forstørret prostata har ikke større risiko end andre for at få meningiomer. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet.

Billede af meningiomer

Den mest almindelige form for svulster i hjernen er meningiomer. Hidtil har man haft en mistanke om, at den hormonhæmmende medicin, som mange mænd får mod forstørret prostata, kan øge risikoen for at få et meningiom.

Nu kan mændene imidlertid ånde lettet op. Et nyt forskningsstudie viser nemlig, at der ikke er nogen sammenhæng mellem medicinen og meningiomerne.

Det er SSI og Rigshospitalet, som står bag det nye studie, der netop er offentliggjort i det britiske tidsskrift Neuro Oncology Advances.

Læs forskningsartiklen.

Så på data fra næsten en kvart million mænd

"To tidligere studier viste ellers en stor sammenhæng. Men der var tale om mindre studier, og resultaterne var ikke entydige. Derfor besluttede vi at gennemføre et nationalt studie, som både var meget større og bedre designet", siger ph.d. stipendiat Laura Giraldi fra SSI, der står bag det nye studie.

Forskerne fra SSI og Rigshospitalet har hentet data fra Folkeregistret, Landspatientregistret, Cancerregistret og Lægemiddelregistret.

I alt så de på data fra 244.696 mænd over 50, der alle havde en prostatadiagnose. 64.047 af mændene brugte hormonhæmmende medicin, som hæmmer det mandlige kønshormon.

Mændene blev fulgt gennem en 20-årig periode fra 1995-2015.

"Modsat de tidligere studier, fandt vi ikke nogen sammenhæng mellem medicinen og mændenes risiko for at få et meningiom", siger Laura Giraldi.

Ingen grund til bekymring

Forskerne testede alle de fire typer hormonhæmmende medicin, der bruges i Danmark. Den ene type var aldrig blevet testet før, men ingen af dem viste en sammenhæng.

"Der er mange teorier om, hvorfor og hvordan meningiomer opstår. Nu har vi lukket den ene, men der er selvfølgelig brug for flere studier omkring meningiomer".

"Samtidig kan vi sige til de mænd, der får medicin for forstørret prostata, at de ikke behøver være bekymret over, om de skulle have større risiko for at få et meningiom", slutter Laura Giraldi.

Fakta om meningiomer

  • Et meningiom er en tumor i hjernen, der udgår fra hjernehinden.
  • De fleste meningiomer er godartede, men de vokser på indersiden af kraniet og kan derfor trykke på hjernen.
  • Det kan føre til alvorlige symptomer, såsom at folk mister førligheden og følesansen, ligesom det kan føre til hovedpine og kvalme.
  • Meningiomer findes både hos mænd og kvinder. Flere kvinder end mænd får meningiomer.
  • Hidtil har strategien været, at man kun opererer meningiomet, hvis folk får alvorlige symptomer. Ellers venter man og ser tiden an.