Udbrud af chikungunyavirus-infektion i Var-regionen i Frankrig

Statens Serum Institut (SSI) har tidligere informeret om to tilfælde af chikungunyavirus-infektion i byen Cannet-des-Maures i Var-regionen i Sydfrankrig nær Middelhavet i august 2017. Senere er påvist yderligere fire bekræftede og to mulige tilfælde i samme område.

Sundhedsmyndighederne i Frankrig har den 21. september 2017 informeret om yderligere to bekræftede tilfælde i en landsby ca. 10 km fra Cannes-des-Maures. Der er etableret et epidemiologisk link mellem de to klustre, og genotyping med sammenligning af de påviste genotyper vil kunne sandsynliggøre en sammenhæng mellem klustrene.

De lokale myndigheder har implementeret vektorkontrol, dør-til-dør besøg for at identificere evt. yderligere mistænkte tilfælde samt information til lokalbefolkningen i området.

Kommentar

Det er anden gang, at Italien oplever et udbrud af sygdommen. Første gang var i 2007 i Emilia-Romagna-regionen i det nordøstlige Italien, hvor der blev påvist ca. 330 bekræftede eller mistænkte tilfælde. Dette udbrud var det først kendte udbrud af chikungunyavirus-infektion i Europa. Siden har der været mindre udbrud i Sydfrankrig i 2010 og 2014, og nu igen i 2017 efter påvisning de to små klustre i departementet Var. SSI har undersøgt flere prøver fra danske rejsende for chikungunyavirus, men har endnu ikke påvist nogle infektioner. Det er uklart i hvilket omfang klimaforhold, især klimatiske udsving med varme somre i Sydeuropa og svingende myggeforekomst, medvirker til disse gentagne udbrud. Rejsende til de aktuelt berørte områder tilrådes at anvende værnemidler mod myg i form af myggespray og evt. lange ærmer og lange bukser.